Ивайло Мирчев и Надежда Йорданова (ДБ) ще предложат нов законопроект

...
Ивайло Мирчев и Надежда Йорданова (ДБ) ще предложат нов законопроект
Коментари Харесай

ДБ иска да върне руския лагер в Камчия на България със закон

Ивайло Мирчев и Надежда Йорданова (ДБ) ще предложат нов законопроект в опит за решение на казуса с съветската благосъстоятелност в комплекса " Камчия " - една от най-спорните покупко-продажби за даване на част от българското Черноморие на кметството на Москва.

" Законодателната самодейност е мощно закъсняла, изключително с оглед продължаващата война на Русия в Украйна. Международни санкционни ограничения в този смисъл са налице от 2014 година, като в отговор на неспиращата експанзия на Русия се одобряват и нови. За да може България да извърши отговорностите си по използване на тези интернационалните ограничаващи ограничения, е наложително да бъде признат съответен закон ", споделя Мирчев в своя позиция във Фейсбук.

Новината идва броени дни откакто администрацията към кмета на Москва е задействал промяна на управлението в Санаторно-оздравителният комплекс " Камчия ".

Втори изпълнителен шеф в сдружението, ръководещо парцела, ще бъде Росен Григоров - сегашен шеф по ръководство на личния състав на " Лукойл Нефтохим Бургас " АД.

Това може да е първа стъпка в опит за изпреварване на законодателните наказания и прекачване на " Камчия " към друга съветска компания в България.

Връщането на българската благосъстоятелност върху " Камчия " трябваше да се случи още през есента на 2023 година

Тогава Mediapool заяви, че ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи разискват законови промени за решение на противоречивия проблем към съветската база.

И до момента обаче това не се е случило - макар че съществуващият закон за контрола по използването на глобите против Русия беше поправян няколко пъти поради и.

Още преди съветската военна инвазия в Украйна, " СОК Камчия " работеше на загуба, а през февруари 2020 година сметките на сдружението бяха запорирани от кредитори.

Руското държавно управление обаче гледа на този актив като на стратегически обект в Европейски Съюз и няма никакво желание да се отхвърля от него.

Санаторно-оздравителният комплекс е основан по план, чието начало датира от 2002 година Идеолог е тогавашният кмет на Москва Юрий Лужков - в началото той желае да направи лагер за евтини летни почивки на съветски деца в България.

Лужков подписва съглашение с държавното управление на Сергей Станишев през 2008 година, а главната част от комплекса е открита през 2010 година в мандата на първия кабинет на Бойко Борисов.

Собственик на " СОК Камчия " ЕАД е Департаментът по имуществото на град Москва, а до 2018 година представител на Съвета на шефовете е Станка Шопова, някогашен народен представител и ръководител на ДКМС сред 1981 и 1986 година

Финансовите проблеми настъпват малко след анексирането на украинския полуостров Крим от Русия, когато рублата се обезценява. Спрени са и субсидираните почивки от московската община. Но опитът на кмета на Москва Сергей Собянин да продаде лагера още през 2016 година е спрян след интервенция на външния министър Сергей Лавров.

През 2019 година Лавров го дефинира като " неповторим план " и " съвършен пример за мека мощ в най-позитивния смисъл ", а в Думата даже се разисква превръщането на " Камчия " в " съществена задгранична културно-хуманитарна площадка за пробутване на съветските ползи в Европа ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР