Ивановден е! Народният и религиозен празник се отбелязва на 7-ми

...
Ивановден е! Народният и религиозен празник се отбелязва на 7-ми
Коментари Харесай

10 популярни личности, празнуващи на Ивановден

Ивановден е! Народният и набожен празник се отбелязва на 7-ми януари в чест на Св. Йоан Кръстител, който предсказва идването на Исус Христос и дава Свето кръщение (Богоявление) в река Йордан. Празникът е именуван и Женски водици. На него къпят младоженките и момиченцата, които са се родили през годината.

Кумът или деверът къпе младоженците, оженили се до Ивановден, къпят се именниците, сгодените ергени и моми. Обредът приключва с богато пиршество в дома на окъпания и с замяна на дарове. Св. Иван се приема като настойник на кумството и побратимството и по тази причина на празника се прави бит „ улавяне на аратлици “ или побратимяване на мъже.

Според последните данни на Националния статистически институт 171 хиляди са мъжете у нас, които носят името Иван, а 66 хиляди – Иванките. Общо – с производните, са над 300 000 души. Честито на всички именици! Ето и 10 от известните ни сънародници, празнуващи през днешния ден именния си ден.

1. Иван Бърнев

 10 известни персони, празнуващи на Ивановден

Роден на 15 юли 1973 година в Добрич. Завършва НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов “, компетентност „ Актьорско майсторство за трагичен спектакъл “, през 1996 година в класа на проф. Стефан Данаилов.
Ако не сте гледали „ Вечеря за тъпаци “, значи нищо не сте гледали! За ролята си там той печели премия „ Аскер “ за изгряваща звезда през 2002 година Постановката се играе към момента в Сатиричен спектакъл „ Алеко Константинов “.

2. Ивет Лалова

 10 известни персони, празнуващи на Ивановден

Родена е през 1984 година в София. Като дребна тя се занимава с плуване и гимнастика, а през 1996 година се пренасочва към леката атлетика. Сред нейните достижения са: Европейска шампионка на 200 м в зала, Мадрид’05 година с нов народен връх – 22,91 сек; №1 в Европа и на 100 м и на 200 м за 2011 г; Европейска шампионка на 100 м в Хелзинки (Финландия) 2012 година

3. Ваня Костова

Родена е в Димитровград, само че живее в Бургас, където приключва езикова гимназия. Професионалната й кариера стартира през 1980 година като вокалистка на Тоника Сухопътни войски. През 1986 година напуща групировката и постъпва в отбор „ Магистрали “. В края на 80-те продължава като солова изпълнителка.

4. Ивана

Ваня Тодорова Калудова се подрежда измежду най-хубавите реализатори на България. Титулувана е като „ Мега-звезда на поп-фолка “. Тя е родена през 1969 година в Айтос. През 2012 година изпълнителката издаде своя девети независим албум – „ Обяснения не давам “, а за наслада на почитателите провежда независимо национално турне „ Надуйте музиката “.

5. Иван Звездев

 10 известни персони, празнуващи на Ивановден

Роден е в София на 12 август 1975 година През 2001 година става известен като водещ на кулинарното предаване „ Бон Апети “, където е водещ до 2009 година След това стартира да осъществя „ Кухнята на Звездев “, което се излъчва по bTV и се снима в неговия дом.

6. Иван Иванов

 10 известни персони, празнуващи на Ивановден

Той български артист, роден през 1951 година в Асеновград. След кино лентата „ Всичко е обич “ Иванов се трансформира в секссимвол на българското кино. Изиграл е над 40 функции на огромен екран.

7. Иван Дяков

Българският фолкорен реализатор е роден в град Хаджидимово, ситуиран сред Родопите и Пирин. Началото на първите му професионални студийни записи слага песента “Стар копнеж ” през 1993 година Той е нееднократен лауреат на фестивала „ Пирин фолк “.

8. Иван Каменов Иванов

 10 известни персони, празнуващи на Ивановден

Български футболист, роден в град Златица на 25 февруари 1988 година В момента е бранител на сръбския отбор Партизан (Белград). Дебютира в мъжкия народен тим по футбол през октомври 2008 година в квалификационната среща за международно състезание против Италия в София.

9. Ваня Цветкова

 10 известни персони, празнуващи на Ивановден

Актрисата Ваня Цветкова е родена на 12 януари 1958 година в София. В киното дебютира с кино лентата „ Служебно състояние – ординарец “, само че огромна известност получава с кино лентата „ Бариерата “. С участията си в касовите шлагери на българското кино „ Лавина “ и „ Комбина “ бързо се трансформира във фаворитка. И в двата кино лентата играе дружно с Иван Иванов. Днес Цветкова живее в Лас Вегас (САЩ) със сина си и единствено понякога си идва в България.

10. Иван Гарелов

 10 известни персони, празнуващи на Ивановден

Роден е през 1943 година в село Смилец, област Пазарджик. Той е известен публицист и ефирен водещ на „ Панорама “ по националната телевизия, емблематичен с репликата: „ Часът и мястото на срещата са известни “. От 2004 до 2006 година Гарелов е водещ на телевизионната игра „ Вот на доверие “ по bTV.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР