Иванова/Иванов, Георгиева/Георгиев и Димитрова/Димитров – в края на 2018 научихме,

...
Иванова/Иванов, Георгиева/Георгиев и Димитрова/Димитров – в края на 2018 научихме,
Коментари Харесай

Иванов, Георгиева, Смит... Ето кои са най-популярните фамилии в 12 страни по света

Иванова/Иванов, Георгиева/Георгиев и Димитрова/Димитров – в края на 2018 научихме, че това са най-популярните български семейства по данни на Националната статистика. Интересно, по какъв начин е по света? С изключение на Исландия, жителите на всяка страна носят семейства – там просто са подходили извънредно рационално, решили са да не се затормозяват ненужно и прибавят към първото име единствено бащиното. Открай време семейството е родова горделивост. И както има най-популярни и постоянно срещани имена, по този начин всяка страна си има своите най-масови семейства.

Ето по какъв начин наподобява един бърз и къс обзор на най-популярните семейства в 12 страни от света, а още и на персоналните имена във всяка от тях.

Съединени американски щати

Най-популярната фамилия в Щатите е Смит – носят я над 2 милиона американци. Доста публикувана е също и във Англия, Австралия, Нова Зеландия и други  англоезични страни. Във врата на Смитовците диша семейството Джонсън. А най-популярните американски имена от 100 години насам си остават Джеймс и Ема.

Русия

Мнозина, без да се замислят, биха споделили, че най-популярната съветска фамилия е  «Иванов». Грешен отговор! Към днешна дата, в Русия най-вече са носителите на семейството Смирнов /смята се, че идва от " преклонен " /. «Иванов» е на второ място по периодичност. Най-разпространеното мъжко име е Александър, а при дамите номер 1 е  Анастасия.

Китай

Китайската фамилия Лий е най-популярната в света. 100 млн. души са с тази фамилия като даже и в Канада хората с фамилия Лий са повече от всички останали в тази страна. А в самия Китай с огромно болшинство отпред е семейството Уонг (93 милиона души). Китайците очевидно не обръщат огромно внимание на разнообразието в това отношение, защото разновидностите на семейства измежду тази многочислена нация е малко над 100. Най-разпространеното мъжко име е Вей, а от женските имена, едно от най-популярните е Фанг.

Германия

Германия може да се похвали с внушително количество Мюлер /означава " мелничар/. Средностатистическият немец или германка са или хер Мюлер или фрау Шмид. Законодателството е демократично във връзка с избора на персонални имена, а германците доста обичат и сложно-съставни имена – остаряла католическа традиция. Но най-популярни си остават Бен и Ема.

Япония

В далечна и загадъчна Япония най-вече са хората с фамилия Сузуки. Следват ги тези с семейството Сато. А най-модните в последните години имена са Минато и Сакура.

Бразилия

Типичният гражданин на  Бразилия носи фамилия Силва или Сантос. Повечето имена и семейства в тази страна имат португалски корен и в това няма нищо необичайно като се има поради, че Португалия е управлявала Бразилия съвсем 300 години. В превод Силва значи тропическа гора – тази, същата, която заема забележителна част от територията на страната. Родителите най-често кръщават децата си Мигел и Алисия. Бразилците също по този начин обожават и съставните имена. По тази причина Мария-Едуарда и Жоао-Мигел заемат почетно място в рейтинга на обичаните имена.

ЮАР

Дламини и Нтули — ето това са типичните семейства в ЮАР. А множеството поданици на  Кейптаун, Йоханесбург и близките покрайнини биват наричанит Джуниър и Иманати. На един от говоримите в ЮАР езици, ндбеле, Иманати значи молба към Бог да пази детето от неволя. Има и необятно публикувана традиция на децата да се дават звучни и значими съгласно локалните показа имена като Блес (благословена), Гифт (дар), Прешъс (скъпоценно), Принцес.

Индия

Въпреки образуваните от индийските филми показа, Кумар надалеч не е най-разпространената фамилия в Индия. Далеч по-напред са Деви и Сингх. Жените най-често биват наричани Адия, а мъжете — Арав.

Швеция

До началото XX век шведите също не са си създавали непотребни главоболия с семейства, като вместо тях добавяли единствено бащино име  или просто някакво название от рода на Björk, /бреза/ или Sjöberg /стръмна канара над езерото/. След това обаче страната задължила жителите да имат фамилни имена и от този момент най-разпространени в тази сурова скандинавска страна са семействата Андерсон и Йохансон. Първите имена при шведите са строго регламентирани, има даже специфичен закон за това и просто не можеш да наречеш детето си както ти хрумне. В листата с имена преди всичко са Карл и Мария.

Италия

Темпераментните италианци най-често носят семейството Роси. Забавно е, че тази толкоз публикувана фамилия тъкмо в страна където доминират тъмнооки и тъмнокоси, идват от прозвището  " Рижия ". " Росо " на италиански значи още и " алено ". Традиционните имена в Италия са нормално католически и множеството от тях са на светци. Най-разпространените са  Франческо и София. В Италия също има правилник за първите имена, който не разрешава наследник да бъде кръстен на татко си (ако е жив), да се дават едни и същи имена на братя и сестри, а също и да се употребява фамилия като персонално име.

Полша

Най-популярните семейства в Полша са от славянски генезис и най-разпространена от тях е  Новак. Само в Полша я носят над  200 хиляди души. Ковалски също е доста типична за поляците фамилия. И тук произходът е от название –Новак значи новопостъпил, пришелец. Най-популярните национални имена са Матеуш и Александра.

Виетнам

Нгуен  е най-популярната фамилия във Виетнам и до степен, че най-малко  40 % от популацията на страната са нейни носители. Това постоянно води до занимателни обстановки в учебните заведения или на работа, когато в клас или в офиса множеството възпитаници и работещи са Нгуен. Интересното е, че даже и в Австралия тази фамилия е извънредно известна. Втора по известност във Виетнам е  фамилия Чан.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР