Иван Велчев В световната история има много известни дати, които

...
Иван Велчев В световната история има много известни дати, които
Коментари Харесай

Камбаната на Девети май

Иван Велчев

В международната история има доста известни дати, които са променяли нейния ход. Безспорно такава дата е 9 май, която ние честваме като Ден на Победата!

На 8 май 1945 година, в Берлин, маршал Жуков, фелдмаршал Кайтел и представители на съдружниците подписват безусловната капитулация на Третия райх! И въпреки че войната завършва действително през септември 1945 година, фашистката чума към този момент беше победена!

За Съюз на съветските социалистически републики, който беше атакуван на 22 юни 1941 година, това беше Отечествена война! В нея участваха общо 61 страни, като военните дейности се водеха на териториите на 40 страни и директно беше наранено 80% от популацията на света. Официално оповестените убити във войната са над 50 милиона. Само в Съюз на съветските социалистически републики жертвите са над 27 милиона, като от тях 16 милиона са цивилни жители и 11 милиона бойци и офицери. Едва ли някой знае точния брой на тези, които са умряли незабавно след войната от своите рани, на ранените и на безследно изчезналите.

На идващия ден, 9 май 1945 година, фелдмаршал Кайтел настрана подписва немската капитулация единствено със Съюз на съветските социалистически републики, защото има разлика в часовото време сред Москва и Берлин. Но още на 8 май 1945 година Президиумът на Върховния съвет на Съюз на съветските социалистически републики афишира 9 май за Ден на Победата! Тази разлика се употребява в последните години, с цел да се омаловажи датата 9 май като Ден на Победата! Тя беше оповестена и като Ден на Европа, като се има поради, че на 9 май 1950 година Робер Шуман, министър на външните работи на Франция, прочита по радиото своя декларация, с която приканва европейските страни да обединят производството си на въглища и стомана - най-важните запаси за възобновяване на разрушенията! Тази концепция се реализира на 18 април 1951 година, когато се подписва така наречен Споразумение за въглищата и стоманата, което влиза в действие на 25 юли 1952 година Нито България, нито Съюз на съветските социалистически републики са получили и грам от тези запаси, както и милиарди от проекта " Маршал "!

Изрично желая да напомня тези 6 страни, подписали съглашението: Западна Германия, Франция, Италия, Белгия, Люксембург и Холандия! Тоест фашистка Германия и нейните спътници, които възпламениха Втората международна война, са създали едно чисто технико-икономическо обединяване, с цел да възстановят разрушеното от тях! Сега всички желаят Съюз на съветските социалистически републики, респ. Русия, да се извиняват защо ли не...

Денят на Европа се чества публично от 1985 година, а в България - от 2005 година, до момента в който Денят на Победата - още от 1945 година! Ние споделяме, че в случай че не беше Денят на Победата, нямаше да има и Ден на Европа! Но има и нещо по-страшно: в случай че не беше Денят на Победата, можеше да има различен Европейски съюз - Четвъртият райх! Може би за това си мечтаят и надигащите се неофашисти в целия свят, в това число и в България. Вярно е, че своя заслуга за успеха имат и съдружниците и най-много Съединени американски щати и Англия, които през войната оказват друга помощ на Съюз на съветските социалистически републики - материална, логистична, осведомителна. Но също е реалност, че така наречен Втори фронт, десантът на 6 юни 1944 година в Нормандия, беше открит доста късно, когато всеки знаеше изхода от войната и задачата беше да не допусне Червената войска сама да завладее Берлин! А истината е, че единствено Червената войска е имала опцията в света да се оправи с фашистката чума! Защото, в случай че ги нямаше великите борби край Москва, Ленинград, Сталинград и Курск, нямаше да го има и настъплението към Берлин, където на 1 май 1945 година над Райхстага беше издигнато знамето на Победата!

На юбилейната 70-годишна среща на НАТО, извършена при започване на тази година в Съединени американски щати, неговият ръководител Йенс Столтенберг съпостави Хитлер със Сталин и фашизма с комунизма! Изглежда норвежецът Столтенберг е не запомнил, че Норвегия непринудено одобри немската окупация, че тъкмо в Норвегия се произвеждаше така наречен тежка вода, която трябваше да послужи на Хитлер да се снабди с атомна бомба! Че в случай че не бяха починали хиляди руски бойци, Норвегия в никакъв случай нямаше да бъде освободена! Че точно Сталин е показал благосклонност към Норвегия, като е отчел битката на норвежците против нацистите в края на войната.

Обърканите от " Брекзит " англичани май не помнят, че първият фамозен общественик в света, който назовава Сталин " популярен ", е Уинстън Чърчил! И че концлагерите не са небивалица нито на Хитлер, нито на Сталин, а на англичаните по време на Англо-бурската война от края на ХІХ и началото на ХХ век!

И защото след Втората международна война по разнообразни аргументи в редица европейски страни не се прави същинска денацификация, неофашизмът се възражда! Украинската Рада разгласи Хитлер за най-големия бранител на директната народна власт и призна за национални герои нацистки нарушители като Бандера и Шухевич?! Цинично е Полша да унищожава монументи на руски бойци! На тези над 600 хиляди руски бойци, които оставиха костите си в Полша и без които в този момент нея нямаше изобщо да я има!

И нещо доста значимо, което някак си се премълчава! Съюз на съветските социалистически републики не победи единствено Германия, а на процедура страните, които в този момент са в Европейски Съюз! На процедура това е сегашният Европейски съюз! Или някогашната Римска империя, както ви е по-удобно. Ето за какво тези страни в никакъв случай няма да простят на Русия, че тя победи фашизма!

България взе участие в заключителната фаза на Втората международна война. Мобилизирани са повече от 450 хиляди бойци, като са образувани четири армии, от които три вземат участие във военните дейности. В резултат от това присъединяване са претърпени следните загуби: 8337 убити, 9155 безследно изчезнали и 22 958 ранени.

Ние сме призвани да пазим паметта на тези, които с живота си заплатиха нашата независимост и свободата на света! И да не позволяваме това да се повтори. Защото историята се повтаря постоянно като фарс!

Честит Ден на Победата!
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР