Иван Рабаджиев е роден през 1990 г. Завършва средното си

...
Иван Рабаджиев е роден през 1990 г. Завършва средното си
Коментари Харесай

Иван Рабаджиев: Виждам ролята на България като на мост между изтока и запада, юга и севера

Иван Рабаджиев е роден през 1990 година Завършва междинното си обучение в Професионална гимназия по електроника и енергетика в гр. Банско. Бакалавър е по История в „ Исторически факултет “ на Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Магистър по „ Международни връзки “, направление „ Международна сигурност “ в Юридичекия факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Към сегашния миг е докторант по История.

На тези избори Иван Рабаджиев се явява под номер 109 в листата на „ Българска социалистическа партия за България “ в Благоевград.

Г-н Рабаджиев, Вие сте историк по обучение. Стои ли България на исторически кръстопът или времената на политически разтърсвания в народен и интернационален мащаб са нещо обикновено?

Не съм сигурен дали бих употребявал думата „ кръстопът “, защото България е избрала пътя, по който да върви и това е пътят на икономическо развиване, взаимно почитание и, несъмнено, мир. Бих се съгласил обаче, че времената са исторически и участниците в обществено-политическия живот ще участват в учебниците след време за положително или зло. Кои да са те зависи от всички нас. Аз имам вяра, че ръководещите в по-малка или огромна степен отразяват обществото, по този начин да се каже, съставляват го. Народът е умен и даже в недоволството си от неговите избраници мисля, че е кадърен да съзрее. Що се отнася до разтърсванията в народен и международен мащаб, то те са естествено продължение на процеси, които са почнали преди десетилетия. Всяка рецесия, спор и война има своята предистория, която е извънредно значима, с цел да показа една справедлива картина пред обществата. Известна е максимата, че „ историята се написа от спечелилите “, което прави предисторията още по-важна, поради причинно-следствената връзка. Тъй че, бих споделил, че събитията ненапълно следват своя натурален ход. Но никога не бих твърдял, че войната е нещо обикновено. Това се обосновава и от обстоятелството, че политическите ми визии са леви, а концепцията за мир е достоверна лява концепция. Пацифизмът е намерил своя дом в левия набор и това е една от аргументите да се гордея като социалист. Смятам, че до момента в който други партии са изправени пред компликации да заемат позиция по този въпрос, ние от Българска социалистическа партия би трябвало просто да се придържаме към нашите изначални полезности. Ние сме за мир, тъй като такова е нашето верую. Ние сме за мир, тъй като умират наши братя. Ние сме за мир, тъй като знаем, че човешкият живот е непременно.

Международната обстановка сега е повече от комплицирана, ролята на България в нея също. Каква е ролята на страната на интернационалната карта?

Международната обстановка е сложна и това е обосновано, защото международният ред се трансформира. Това просто не може да мине без катаклизми в интернационалното състояние. Забележете, че употребявам множествено число. Войната в Украйна неизбежно е събитието, което притегля нашия интерес, заради редица аргументи – географски, културно-исторически и политически. Конфликтът е покрай границите ни и в него вземат участие близки на нас нации, като в една от страните се намира голяма българска диаспора. Промяната на международния ред обаче няма да свърши единствено до Украйна. Бих споделил, че предстоят промени в връзките сред страните във всички континенти. Има лява вълна в Южна Америка. Интересно е развиването на Африка и по-общо казано Глобалният юг. Също по този начин Азия, където вниманието е съвсем автоматизирано привличано към Близкия изток, само че не трябва да се не помни и въпросът с Тайван. Всичко това ще се развива по-динамично, евентуално е по някои места процесите да се случат революционно, а не еволюционно. За България е значимо първо да усети тези събития, а след това, пречупвайки ги през призмата за националния си интерес да предприеме нужните дейности за неговата отбрана. Аз мисля, че имаме както капацитет, по този начин и обичаи в връзките си с част от тези страни, имам предвид Глобалния юг, само че също по този начин и Близкия изток. Да не забравяме, че България е втората страна, открила дипломатически връзки с Китайската национална република. Имаме капацитет да разтеглим своето въздействие в Латинска Америка, където също сме разпознаваеми и името България буди топли усеща. Всеки подробност е значим, а ние имаме с какво да се гордеем. В този ред на мисли, аз виждам ролята на България като на мост сред изтока и запада, юга и севера. В нашата столица се намира така наречен „ триъгълник на толерантността “, което също е подценявано, а не трябва. Трябва да призная, че се усещам необичайно, когато някой се пробва да ни учи на приемливост. Ние имаме древен стаж в тази сфера и е редно другите нации да се поучават от нас. Бих се радвал, в случай че напъните на всички ни са ориентирани първо към национално единение, а след това, към успокояване на райони и световно. Ще бъда горделив, в случай че след 100 години в учебниците по история написа за българите – те умиротворяваха.

Вие сте претендент за депутат от 1 МИР – Благоевград. Какви проблеми има района и какви решения предлага Българска социалистическа партия?

Проблемите пред нашия район не се разграничават фрапантно от проблемите в народен мащаб. Средната работна заплата за второто тримесечие в Благоевград е 1139 лева Ние добре осъзнаваме, че това не е задоволително и напъните ни бяха и ще продължат да са ориентирани към повишението на този индикатор. Взаимосвързаността сред битката с демографската злополука и районното развиване е безспорна. Областта, от която имам достойнството да съм повдигнат е третата по величина в страната. Потенциалът на област Благоевград е голям като персонално аз бих характеризирал региона като “спящ колос “. Тук се срещат средиземноморски и алпийски климат. Определено туризмът би разрешил казуса с приходите. Необходима е държавна политика за поощряване развиването на всеки район с оглед неговите характерни характерности. В същото време смятам, че един от признаците на крепко общество, каквото се стремим да бъдем, е една мощна, ангажирана и виновна локална власт. От началото на акцията се срещам с доста хора всекидневно и се увещавам, че те познават проблемите си и в случай че имат инструментите са способни да ги отстранят с хирургическа акуратност.

Данни от преброяванията на популацията демонстрират, че България понижава с притеснителни темпове. Какви са аргументите за демографската рецесия и какви ограничения могат да се подхващат?

За никого не е загадка, че България се намира в извънредно неподходяща демографска обстановка. Народът ни, претърпял най-различни неволи в продължение на повече 13 века изчезва, при все, че живеем в XXI век, радваме се на софтуерен напредък и на процедура България се намира в така наречен “Златен милиард “. Статистиката и обстоятелствата са доста и неоспорими. Конкретно за област Благоевград в интервала 2016-2020 година популацията е намаляло с 10 хиляди души, а това в трудоспособна възраст с малко над 10 хиляди. Разрешаването на този проблем може да се трансформира в инструмент за по този начин нужното единение в българското общество. Затова, съгласно нас, са нужни незабавни ограничения, които да включват, само че да не се лимитират до насърчителни ограничения за младите фамилии за придобиване на жилище. Като младеж, които гради своето семейство виждам това като главно предизвикателство. Смятам, че страната е в положение да помогне и Българска социалистическа партия обичайно поставя старания в тази посока. Друга значима мярка е еднократната помощ в размер на 6500 лева за всяко второ и трето дете на родители, които са обезпечени най-малко 24 месеца обратно. Тези средства ще дават огромна доза сигурност за всички фамилии, които срещат съразмерно повече разноски при второ и трето дете. Не бива да забравяме и чисто медицинските аргументи за демографската рецесия. Аз работя в областта на осиновяванията към този момент повече от 10 години и съм директен очевидец на болката и тъгата на хората с репродуктивни проблеми. Затова поздравявам мярката всички процедури за хора с сходни компликации да са изцяло безвъзмездни. Считам, че този проблем е добра насочна точка, която да консолидира публичните старания.

Аполитични ли са младите?

Този въпрос несъмнено няма еднопосочен отговор или най-малко не би било редно да се дава отговор с „ да “ или „ не “. Отново, значима е причинно-следствената връзка. Политическата интензивност измежду младите е ниска и това е стеснителен факт. В акция сме от съвсем един месец и виждам отмалялост у хората. Виждам и отчаяние. Наша обаче е отговорността, на младежите, да бъдем мотора, който движи публичните промени. Да бъдем вярата, която лекува разочарованието. Аз съм решил да остана в България. Градя своето семейство тук. Не мога да си разреша лукса да съм черноглед. Нима нашите деца ще порастват в неприятна среда? Не съм склонен и знам, че ние няма да го допуснем. В същото време ме радва обстоятелството, че пораства броят на хората в младежка възраст, които се интересуват от политика и това е обнадеждаващо, тъй като сигурно имаме с какво да допринесем – хрумвания, сила и възторг. И най-много вяра! Радвам се, че срещам доста младежи, които са изпълнени с оптимизъм за бъдещето и са подготвени да работят и живеят в нашата татковина, с цел да успеем с общи старания да изградим една съвременна и просперираща България. Българска социалистическа партия разчита на млади, само че и готови хора и неслучайно една трета от претендентите ни за народни представители са до 35-годишна възраст. Ключов приоритет за Българска социалистическа партия е политиката за младежите. За късото време в ръководството беше направено доста – детските градини станаха безвъзмездни, майчинството за втората година се увеличи от 380 на 710 лева, усилиха се детските надбавки, млади фамилии с деца имат необлагаем най-малко от 600 лева за едно дете и 1200 за две. Участието ни в изпълнителната власт подсигурява, че работата в тази тенденция ще продължи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР