Иван Гешев бе избран за главен прокурор на 24 октомври

...
Иван Гешев бе избран за главен прокурор на 24 октомври
Коментари Харесай

Изборът на Гешев - шепа протестиращи под сганта на модела

Иван Гешев бе определен за основен прокурор на 24 октомври 2019 година По това време Бойко Борисов караше своя трети управнически мандат. Гешев бе определен с гласовете на представителите на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи във Висшия правосъден съвет.

В същия ден на митинг в центъра на София се събраха към стотина души. Срещу тях бе впрегната цялата държавна машина в мащаби, напомнящи и даже превишаващи славните времена на Виденов и Орешарски.

Клуб Z бе от дребното медии, които тогава отразиха в детайли този митинг. Това е репортажът ни от този ден.

Мнозина от стотината протестиращи се познаваха поименно. Защото те бяха по улиците на София още от времето на първия мандат на ГЕРБ, когато за партията гласоподаваха 1 млн. и 500 хиляди, а не 600 хиляди както в този момент.

Този митинг бе по-малоброен, само че доста по-автентичен от другия митинг с юмрука, който стартира няколко месеца по-късно. Защото оня с юмрука преди този момент обясняваше, че дебатът за правосъдна промяна е просто персонална война сред Лозан Панов и Сотир Цацаров.

Голяма част от обществото ехидно се подиграваше на тези стотина души. Друга част пък им симпатизираше, само че ги съжаляваше за тяхната доверчивост и вярата им, че нещо може да се промени.

Събитията от последните дни демонстрират, че напъните на тези стотина души не са били напразни. Защото самият Гешев и един от неговите заместници в този момент приказват това, което стотината говореха по време на митинга си:

- че прокуратурата е политическа бухалка;

- че работи или не работи според от съответната политическа поръчка;

- че има характерности на мафиотска организация, в която в един миг се стига до персонални вендети, в това число посредством физическо премахване на съперника.

Стотината протестиращи против модела бяха " кат шепа спартанци под сганта на Ксеркса ".  Сега обаче моделът се разпада пред очите ни. Така се разпада, че абсурдът в прокуратурата отнесе и първия управнически мандат.

Тъкмо тълпите придворни анализатори оповестиха по всички малките екрани окончателната победа на огромния общественик и политик Бойко Борисов над " ПП-тата и ДБ-тата ". И малко по-късно на огромния общественик и политик му се наложи да изяснява, че не се е обаждал на магистрати и че няма къща в Барселона.

Стотина души със обективна идея са доста огромна мощ. Много постоянно по-голяма от стотици хиляди, последващи покорно някой самозабравил се водач с властнически пристрастености.

Вярно е, че при демокрацията печели оня, който има най-вече гласове. Разумните малцинства със обективни дела обаче също имат своите шансове и постоянно надвиват.

В деня, в който Гешев бе определен, от Клуб Z прогнозирахме, че той няма да си изкара мандата. Тогава тази прогноза за мнозина звучеше може би наивно и даже неуместно. Днес обаче към този момент е изцяло реалистична.

Големият въпрос в този момент е да не сменим просто Гешев с Пешев или Иван Гешев с Гешо Иванов. И всичко по-късно да си продължи както досега. Защото не това беше задачата на стотината протестиращи, без значение какво почнаха да приказват от скоро глашатаите на модела по всички малките екрани.

Целта е правосъдна промяна, която да направи по този начин, че лица като Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров да нямат никакви шансове за каквато и да било кариера в правосъдната система.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР