Италия се готви за ключови парламентарни избори – възможна ли

...
Италия се готви за ключови парламентарни избори – възможна ли
Коментари Харесай

Изборите в Италия: ЕС следи с внимание парламентарния вот

Италия се готви за основни парламентарни избори – допустима ли е промяна на властта, а с това и курса на вътрешната и външната политика? Ако прогнозите се осъществен и десницата поеме ръководството на Апенините, Брюксел ще изпита проблеми с разговора и разискването на значими политики. 

Докато италианците се насочат към урните за изключителните парламентарни избори, Европейски Съюз следи от близко какво ще се случи в третата по величина стопанска система в блока. Войната в Украйна, ескалиращата енергийна рецесия и напрежението в миграционната политика евентуално ще слагат под съществено тестване връзките на Италия с Брюксел.

 
Това е огромна страна с огромна стопанска система и с тежка дума в европейската политика, затова каквото и да се случи в Рим, има директно влияние в Брюксел и цялата динамичност на договарянията по всички значими политики на Европейски Съюз зависи от това кой е на власт в Рим.
Дору Франтеску – шеф на EU Matrix

Някои от кандидатите за министър-председатели като Енрико Лета от Демократическата партия, Джузепе Конте от Движение „ 5 звезди “ и Силвио Берлускони от „ Форца Италия “, към този момент са заемали тази служба в предишното. Но Джорджия Мелони, водач на „ Италиански братя “ и изгряваща звезда на дясната коалиция, може би е оригиналност.

Дори и да смекчиха тона в последно време, анализаторите в Брюксел изясняват, че водачите вдясно към момента се възприемат като евроскептични в най-хубавия случай и като антиевропейски настроени, в най-лошия.

 
За стопанската система и миграцията може би ще се опитат да нарушат консенсуса в Европейски Съюз или най-малко да създадат компромисите и решенията по-трудни. Ако погледнем образците с Полша и Унгария, когато радикалната десница влиза в ръководството, върховенството на закона и демокрацията са сложени под въпрос. Това е проблем за целия Европейски Съюз.
Ерик Морис – Фондация „ Робер Шуман “

Представители на Европейски Съюз не могат да разясняват обществено, само че е публикувано мнението, че постоянно има известно стеснение, когато вследствие на избори в страна-членка се образува ново държавно управление с непредсказуемо държание.

 
В съответния случай на Италия мисля, че бюрокрацията и така наречен „ брюкселски балон “ биха се чувствали по-удобно с предходните държавни управления от лявоцентристкия политически набор – нещо, с което те бяха привикнали да се оправят.
Дору Франтеску – шеф на EU Matrix

Правителство, водено от дясна партия, евентуално би било по-националистично от предходните и по-решено да оспорва фискалните правила на Европейски Съюз. Лявоцентристко ръководство би предложило възгледи за общоевропейските политики по-консенсусни с кръговете, които вземат решения в Брюксел.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР