Италия планира да проведе разговори с Китай за евентуално излизане

...
Италия планира да проведе разговори с Китай за евентуално излизане
Коментари Харесай

Италия може да излезе от Новия път на коприната: FT

Италия възнамерява да организира диалози с Китай за вероятно излизане от инфраструктурния и капиталов план на Пекин Един пояс, веднъж (BRI), заяви Financial Times, като се базира на държавни чиновници.

Рим стана единствената страна от Г-7, която подписа пакта през 2019 година, което провокира остри думи от страна на Вашингтон и Брюксел.

Участието на Италия ще бъде автоматизирано възобновено през 2024 година, в случай че тя не излезе интензивно от съглашението.

" Искаме да поддържаме положителни връзки с тях [Китай] и да работим, с цел да избегнем ескалация на проблемите ", съобщи италиански чиновник пред FT, като добави, че Рим не желае да " антагонизира " Пекин.

Заедно с други членове на Европейски Съюз, Италия е въвлечена в възходящото напрежение сред Съединени американски щати и Китай, което се изостря заради тесните връзки на Пекин с Москва.

" Като се има поради положението на връзките сред Съединени американски щати и Китай, ние не можем да останем съдружник на Съединени американски щати и в това време да останем в BRI ", съобщи Стефано Стефанини, някогашен дипломат на Италия в НАТО, представен от FT. " Трябва да се опитаме да договорим с китайците кротичък - или допустимо минимум нездравословен - излаз ".

Миналия месец организация Блумбърг заяви, че италианският министър-председател Джорджия Мелони има намерение да направи изказване по отношение на присъединяване на Италия в BRI преди срещата на върха на Г7 през май, само че към момента не е решила дали меморандумът за съгласие би трябвало да бъде преустановен или възобновен.

По-рано тази седмица италианският министър председател е уверила ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Кевин Маккарти, че нейното държавно управление е за излизане.

Предполагаемите проекти провокираха дълбока угриженост в бизнес общността на Италия, която към този момент е в затруднено състояние поради глобите против Русия, защото се счита, че отварянето на китайския пазар след Ковида предлага обилни вероятности. През първото тримесечие на 2023 година италианският експорт за Китай означи растеж от 92,5 % на годишна база, подсилен най-много от краткосрочното нарастване на продажбите на фармацевтични артикули.

" Евентуално отдръпване би довело до изстудяване на двустранните връзки в исторически миг, в който фирмите и експертите изпитват тресчица и предпочитание да се върнат на китайския пазар ", съобщи пред FT Марио Босели, президент на Фондация " Съвет Италия-Китай ".

Инициативата  Един пояс, веднъж, показана от китайския президент Си Дзинпин през 2013 година, планува свързването на Китай с Африка, Азия, Европа и Северна и Южна Америка посредством мрежа от морски пристанища, железопътни линии, пътища и индустриални паркове. Очаква се тя да обезпечи ефикасна съгласуваност и да подтиква съдействието на Китай с повече от 80 страни по света. Като съществена цел на плана е посочено насърчаването на мира посредством търговия и развиване.

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР