Италия одобри еднократен данък от 40 на сто върху печалбите

...
Италия одобри еднократен данък от 40 на сто върху печалбите
Коментари Харесай

Италия удари банките с нов данък

Италия утвърди еднократен налог от 40 на 100 върху облагите на банките от по-високите лихви и възнамерява да употребява постъпленията, с цел да подкрепи хората с ипотечни заеми, съобщи Ройтерс.

Този ход докара до спад на акциите на банките. 

Рязко повишилите се лихвени проценти доведоха до рекордни облаги за банките, защото кредитните институции можеха да покачват цената на заемите, като в същото време задържаха изплащането на по-високи ставки върху депозитите.

Страни като Испания и Унгария към този момент постановиха налози върху непредвидените облаги в бранша.

Италия ще вкара налог единствено за 2023 година.

Тя ще таксува с налог от 40 на 100 чистия процентен марж на банките или приходите им от разликата при лихвените проценти при заемите и депозитите.

Анализатори от " Банк ъв Америка " (Bank of America) предвидиха, че държавното управление може да събере сред 2 и 3 милиарда евро от налога, което ще коства на банките сред 2 и 9 на 100 от постъпленията им.

Акциите в италианския банков показател се сринаха със 7,5 на 100 в ранната търговия, а на водещата банка " Интеза Санпаоло " (Intesa Sanpaolo)  с 8 на 100.

Италианското дясно-популистко държавно управление неведнъж подлага на критика банките, че не съумяват да трансферират и върху вложителите по-високите приходи, само че предприе дейности едвам,

откакто банките оповестиха при започване на август следващите рекордни приходи.

" Човек просто би трябвало да се вгледа в облагата на банките за първата половина на годината, с цел да си даде сметка, че не приказваме за няколко милиона, а за милиарди евро ", сподели късно през вчерашния ден на конференция в Рим вицепремиерът Матео Салвини.

" Истината е, че тежестта от цената на парите е повишена двойно за семействата и фирмите, а това, което притежателите на настоящи сметки получават сигурно не се  е удвоило ", съобщи Салвини. Той добави, че има голяма разлика сред лихвите при заемите и депозитите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР