Италия изважда от обращение монетите от 1 и 2 евроцента.

...
Италия изважда от обращение монетите от 1 и 2 евроцента.
Коментари Харесай

Италия се отказва от монетите от 1 и 2 цента, всички цени ще завършват на 0 и 5

Италия изважда от обращение монетите от 1 и 2 евроцента. Те повече няма да се секат, а всички цени в страната ще приключват на 0 или на 5 цента.

Един от депутатите вносители на предлагането уточни, сънародниците му получават дребните монети като ресто, а по-късно не ги харчат. Вместо това монетите се разпиляват по подовете на колите, чекмеджета, шахти и така нататък В същото време изсичането им не коства на ниска цена, защото в тях се влага мед и желязо. Тъй като даже автоматите на паркингите, автоматите за кафе и други сходни не ги одобряват, изсичането им е по-скъпо от изгодата от тях, прибавя депутатът.

Италия е първата страна, отказала се от най-малките евромонети. Но в Белгия, Холандия, Финландия и Ирландия практиката е наложила цените най-често да се закръглят до 5 цента, с цел да не се постанова прилагане на дребни монети. Възможността за отпадането им бе дискутиран и в Германия, само че бе отхвърлена. Търговци тогава разясниха, че дребните центове би трябвало да бъдат непокътнати даже единствено поради психическото калкулиране на цените - като да вземем за пример 0, 99 евро, 4,99 евро и пр.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР