Италия е страна-основател на ЕС, тя е в сърцето на

...
Италия е страна-основател на ЕС, тя е в сърцето на
Коментари Харесай

Аделина Марини: Ако заради Италия еврозоната изпадне в ступор, българското членство влиза във фризера

Италия е страна-основател на Европейски Съюз, тя е в сърцето на Европейски Съюз, до момента в който Англия постоянно е била с единия крайник извън, тъй че последствията от нейното излизане от Европейски Съюз не са толкоз пагубни, колкото една толкоз радикална политическа смяна в Италия. Този коментар направи в предаването " Събота 150 " журналистът и специалист по европейски въпроси Аделина Марини .

Италия сега е страната с най-слаб напредък в еврозоната и това е систематичен проблем от години, който спъва страната. Във фискалната сфера Италия получи доста отстъпки, което в дълготраен проект е неверно. Оттук нататък Европейската комисия и страните-членки на еврозоната ще имат доста съществени проблеми с Италия, разяснява Марини, като цитира изказвания на водачите на новите политически сили в Италия:

" Абсолютно ще се върви назад на " рецептите ", които Европейска комисия предписва на Италия и на всички останали страни-членки. Може да се стигне до гръцки сюжет, с тази разлика, че Гърция е несравнимо по-малка. Комисията оттук насетне не би могла да прави повече взаимни отстъпки. Тя няма да има и другарски настроено държавно управление, към което да вършат тези жестове. Не виждам и какво повече може да направи, с изключение на да глоби Италия и с това още повече да усилва враждата, антиевропейските настроения. "  

Ако се появи нова рецесия, а не е изключено тя да се появи още веднъж поради Италия, е доста допустимо еврозоната още веднъж да изпадне в ступор и да има проблеми, акцентира Аделина Марини:

" Изобщо да не приказваме за страна като България, която не е задоволително сигурна в своите планове за участие в еврозоната и чака някакви сигнали оттова. Това участие можем да го вкараме във фризера за много дълго време, в случай че се развият всички тези негативни сюжети, които наподобява ще се развият. "

В момента италианската политическа сцена е извънредно фрагментирана, а новите политически субекти към момента не са задоволително мощни, уточни Аделина Марини: 

" Реално е допустимо преливане на депутати, а това е политическа неустойчивост. Всички тези нови политически течения почиват на нестабилни основи, нямат някаква постоянна идеология, а са обединени от „ анти “. Макар сега в Италия да има ново потомство политици от крайната десница, на тях им липсва „ Макрон “ като знак на някаква антисистемна, само че в това време градивна реформаторска мощ. Всички към този момент са безпределно изхабени, безпределно познати. Не е изключено обаче и в Италия да се появи някаква градивна проевропейска мощ, защото Италия не може да премине напълно от най-проевропейската страна от години, внезапно да се трансформира в някаква най-антиевропейска страна. Има пространство на италианската политическа сцена за такава мощ. Все още не виждам обаче кой би могъл да я поведе. "  

Според Марини, огромният проблем с Италия е в това, че още веднъж ще вкара Европейски Съюз в положение на защита и в интровертно положение, което в подтекста на договарянията по Брекзит ще затрудни обстановката. Много е допустимо в Европейски Съюз в действителност да стартира нов диалог за превъзмогване на популистките сили и какво може да се направи за страни като Италия, предвижда още Марини.

Италианският проблем през годините беше отлаган, от време на време се появяваше ехтене от нерешените проблеми от рецесията, които към момента са налице. Като прибавим към това мигрантския проблем и възхода на популизма, се получава взривоопасна примес, която може да гръмне в лицето на Европа, гласи анализът на Марини.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР