Италианският вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини заяви, че различията

...
Италианският вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини заяви, че различията
Коментари Харесай

Италия отива на предсрочни избори

Италианският вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини съобщи, че разликите в ръководещата коалиция не могат да бъдат преодоляни и единственият път напред са предварителни парламентарни избори. Салвини е уведомил премиера Джузепе Конте, че алиансът сред неговата партия " Лига " и придвижването " Пет звезди ", ръководено от другия вицепремиер, Луиджи Ди Майо, се е разпаднал.

Конте и Салвини разговаряха през вчерашния ден след ескалацията в разрива сред двете ръководещи партии. В мотив за него се трансформира противоречие към финансирането на скоростна ЖП-линия през Алпите сред Торино и френския град Лион.

В цитираната от Ройтерс позиция Салвини упорства Народното събрание в Рим, който е в лятна отпуска, да се събере изключително идната седмица и да предприеме нужните процедурни стъпки за предварителни избори.

Социологическите изследвания сочат, че сега националистическата " Лига " на Салвини би спечелила най-вече гласове на парламентарни избори и по този начин ще измести " Пет звезди " като първа политическа мощ.

По-рано министър председателят Джузепе Конте беседва с президента Серджо Матарела, който упорства за опазване на техническо държавно управление, което да одобри идващия бюджет на страната.

Разривът сред крайнодясната " Лига " и популисткото придвижване " 5 звезди " се задълбочи, откакто болшинството в Сената се разпадна при вота за създаване на трасе за високоскоростни влакове от Торино да френския град Лион.

Без „ Пет звезди ”, с гласовете на демократическата партия, Лига и дясната съпротива, Сенатът утвърди предложенията на демократите за смисъла на железопътния план. Така, този избор отвори цепнатина в съдружното болшинство от „ Пет звезди ” и „ Лига ”. Премиерът Джузепе Конте  се срещна с президента на страната Серджо Матарела  за разискване на обстановката.

Според водача на „ Пет звезди ”, Luigi Di Maio  “е полуда на 8-и август да се даде ход на политическа рецесия ”, а Матео Салвини на „ Лига ” вижда предварителни избори през октомври. Те не са съгласни да има техническо държавно управление, спорни са мненията им дали като решение да бъдат сменени някои министри.

За опозицията,  болшинството в Народното събрание към този момент не съществува и  няма смисъл от това държавно управление, чиято орис в този момент зависи от Салвини. Въпросът е, че идната седмица  в Италия са августовските  дни за отдих и забавление –една традиция непокътната от времето на Древния Рим и по държавната рецесия може да има повече изясненост след 20-и този месец.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР