Италианският архитект Стефано Боери представи публично проекта си за район,

...
Италианският архитект Стефано Боери представи публично проекта си за район,
Коментари Харесай

Умен град ще произвежда сам ток и вода

Италианският проектант Стефано Боери показа обществено плана си за регион, намиращ се близо до мексиканския курорт Канкун. Според мнозина концепцията може да се трансформира в пример на екологичната урбанистика. Тя бе импортирана за разглеждане в локалната администрация в Канкун през март тази година и в този момент се чака утвърждението, оповестява kanal3.

Една от главните функционалности на " умния " град ще е да е център за проучвания в разнообразни области - опазване на здравето, астрофизика, планетология, роботика, ИТ, коралови рифове, положение на международния океан и др.

Предвижда се на повърхност от 557 хектара да се засадят 7,5 милиона дървета, шубраци и други растения, които ще могат да гълтам до 116 000 тона въглероден двуокис годишно. Ще са ситуирани с изключение на на улиците, също на покривите на постройките и в домовете. Градът ще е напълно с кръгова стопанска система, като ще разчита за електричество и вода на лични системи. Токът ще се генерира със слънчеви панели, а вода от Карибско море ще се събира в покрайнините в специфични кули, ще се обезсолява и тогава ще се подава към популацията и за напояване на биоградините. В тази част от плана взе участие и немската инженерингова компания Transsolar.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР