Италианските власти затвориха пътища и евакуираха планински колиби, след като

...
Италианските власти затвориха пътища и евакуираха планински колиби, след като
Коментари Харесай

Част от ледник на Мон Блан може да се срути

Италианските управляващи затвориха пътища и изтеглиха планински колиби, откакто специалисти предизвестиха, че част от хладилник на Мон Блан може да се срути, съобщи Би Би Си.
Около 250 000 кубически метра лед са в заплаха да се откъснат от ледника Planpincieux на връх Grandes Jorasses, обявиха чиновници.
Кметът на близкия град Курмайор съобщи, че световното стопляне трансформира планината.
Масивът Монблан е най-високата планинска верига в Западна Европа.
Той има 11 върха с височина над 4000 м във Франция и Италия и притегля стотици хиляди туристи всяка година.
Във вторник кметът на Курмайор Стефано Мисерочки подписа заповед за затваряне на пътища във Вале Ферет от италианската страна на Монблан, откакто специалисти предизвестиха, че част от ледника се плъзга със скорост 50-60 см дневно.
Той сподели, че няма опасност за жилищните региони или туристическите уреди, само че планинските колиби в региона на Рошфор се изтеглят като защитна мярка.
" Тези феномени за следващ път демонстрират по какъв начин планината минава през интервал на огромни промени заради климатичните фактори и затова е изключително уязвима ", съобщи господин Мисерочки пред италианските медии.
Експерти от районното държавно управление на Вале д`Аоста и Фондация „ Безопасна планина “ споделят, че е невероятно да се планува тъкмо по кое време масата лед ще се срути.
Повишаването на световните температури предизвиква топенето на планинските ледници и свиването на полярните ледени покривки.
По-рано този месец десетки хора взеха присъединяване в „ траурен марш “, с цел да отбележат изгубването на ледника Пизол в североизточна Швейцария.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР