Италиански учени от Националния комитет за културното наследство на страната

...
Италиански учени от Националния комитет за културното наследство на страната
Коментари Харесай

Отварят гроба на Леонардо да Винчи?

Италиански учени от Националния комитет за културното завещание на страната желаеха да бъде отворен гроба, в който се допуска, че лежат останките на Леонардо да Винчи.

Учените желаят посягане върху гроба във френския палат Амбоаз в Долината на Лоара, с цел да потвърдят или отхвърлят едно от хипотезите, свързани с най-известната картина на създателя " Мона Лиза ", заяви вестник " Сънди Таймс ".

 Отварят гроба на Леонардо да Винчи?

Според противоречивата догадка художникът е нарисувал на картината самия себе си.

Антропологът Джорджо Групиони смята, че в случай че в гроба във Франция в действителност е положен натрупа на Леонардо, благодарение на актуалните технологии върху черепа му може да бъде бъзстановено лицето му. Което да се съпостави с лицето на Мона Лиза.

Според учените това е единственият вероятен метод да се хвърли светлина върху тайнствеността, забулила фамозната картината.

За това коя е дамата на нея се водят полемики и разногласия години наред. Някои настояват, че е портрет на майката на Леонардо, други - че на нея е Лиза Герардини, брачна половинка на флорентински търговец.

Църквата, където Леонардо е бил заровен през 1519 година, е била разрушена след френската гражданска война от 1789 година

Останките на създателя са били препогребани в дребен параклис на замъка през 1874 година

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР