Италианската банка UniCredit усилено търси купувач за бизнеса си в

...
Италианската банка UniCredit усилено търси купувач за бизнеса си в
Коментари Харесай

UniCredit спешно търси купувач за бизнеса си в Русия

Италианската банка UniCredit интензивно търси покупател за бизнеса си в Русия, като към този момент уголемява кръга и отвън локалните вложители, тъй като желае незабавно да напусне страната. Това оповестяват анонимни източници, близки до банката, представени от Ройтерс.

UniCredit към този момент организираха диалози с няколко локални претенденти, само че ескалиращите западни наказания попречиха на тези старания. Това докара до разширение на търсенето, с цел да се включат евентуални купувачи и от други страни като Китай и Индия.

Вторият източник твърди, че се водят полемики с евентуални вложители, само че не ги уточни поименно.

Акциите на UniCredit нарастнаха с повече от 2% при започване на търговията в понеделник.

През май основният изпълнителен шеф на италианската банка Андреа Орсел съобщи, че глобите последователно понижават възможностите за договорка с съветски покупател и "прозорецът е станал много дребен ".

Руският предприемач Владимир Потанин, чиято холдингова компания Интеррос купи съветската част на Societe Generale Rosbank, разяснява пред организация Интерфакс, че е отхвърлил предлагането да закупи и локалното поделение на UniCredit.

Сега италианският заемодател търси други благоприятни условия, макар че съветската договорка остава допустима, настояват източниците на Ройтерс.

Засега от UniCredit не са коментирали публично въпроса.

Инвеститори от Китай, Индия или Турция - страни, които до този миг не са подкрепили глобите против Русия, може да се интересуват от активи, чиято цена е понижена от отлива на западните капитали след войната в Украйна.

UniCredit е измежду европейските банки с най-голяма експозиция към Русия, където ръководи 14-ят по величина заемодател в страната. Главният банков надзирател на Европа Андреа Енриа в петък съобщи, че се надява кредиторите от Европейски Съюз да подхващат напъните за бързо овакантяване на Русия.

Орсел, който е някогашен капиталов банкер, употребява суапови покупко-продажби, да вземем за пример компенсиране на заем на съветска компания с заем на съветска банка към европейски кредитополучател, с цел да понижи експозицията си към Русия.

На два пъти Орсел сподели, че UniCredit не е съумяла да завърши огромни покупко-продажби за понижаване на експозицията, защото контрагентите ѝ са били наранени от наказания тъкмо преди подписването.

Изпълнителният шеф на uniCredit обаче отхвърли опасенията за Русия, заявявайки, че тя към този момент не е опасност за UniCredit, която през първото тримесечие резервира 1.2 милиарда евро за покриване на бъдещи загуби.

Банката съобщи, че прави оценка всички варианти, в това число излизане от Русия, само че Орсел предизвести, че процесът ще отнеме време, най-много поради отговорностите към личния състав и клиентите, както и поради желанието да се резервира цената за акционерите.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР