IT центърът във Варна ще бъде вторият хъб на германската

...
IT центърът във Варна ще бъде вторият хъб на германската
Коментари Харесай

IT сърцето на циментовия завод

IT центърът във Варна ще бъде вторият хъб на немската група в света. Първият IT хъб е основан в Бърно, Чехия.

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА Още по тематиката
Как се прави промишлен парк: урокът Шумен

Успешното партньорство сред частен бизнес и община през последните години притегля от ден на ден нови производства
10 юни 2018
Елате, нови варненци

Младите хора от по-малките селища в Североизточна България са главните купувачи и наематели на градски жилища във Варна
9 юни 2018
Надеждите на Варна: low-cost, електробайкове и един талян

Подобряване на инфраструктурата, привличане на IT вложители и основаване на зелена градска среда са във фокуса на локалните управляващи
8 юни 2018
Иван Портних: Важно е да преодолеем клишето, че градът е безконечният догонващ

Кметът на град Варна пред " Капитал "
6 юни 2018
Бъдещото лято на Варна

Без автомагистрали и огромни вложения, Варна и районът не престават да търсят и намират нови хрумвания за развиване
31 май 2018 Статията е част от специфичното издание на " Капитал Градовете: Варна ". Всички текстове по тематиката може да откриете тук.

Тройно повече чиновници и нов дом ще има IT екипът на " Девня цимент " до няколко месеца. Германската група HeidelbergCement, която преди две години стана притежател на циментовия цех като част от договорката за придобиване на предходния му притежател – италианската Italcementi Group, е решила да разшири звеното на компанията и да го реалокира във Варна. Центърът в морската столица ще създава и поддържа мобилни системи за ръководство на бизнеса и ще обслужва всичките 60 страни, в които работи групата.

Предпазливо начало

Самият отдел е основан преди пет години по времето на Italcementi, с цел да обслужва цялата група, като в началото в него работят едвам трима програмисти. От компанията обясниха, че задачата на сформирането на IT поделение е била да се запазят ноу-хау и опит, които са с извънредно сериозен темперамент. Дотогава тези действия са били обслужвани от външни консултанти.

Решението изобщо за основаването на подобен център, както и за това той да бъде точно в България, е взето доста деликатно и след обстоен разбор. " Групата подходи много внимателно, участваше в подбора на всеки един новоназначен чиновник ", споделиха от " Девня цимент ". Останали доста прелестно сюрпризирани от качеството и адаптивността на хората, което довело до избора на страната.

Растящ екип

Добрите фрагменти тук са повода и HeidelbergCement да реши да разшири екипа. " Имаме доста квалифицирани експерти и това се вижда и от нашата група ", сподели изпълнителният шеф на " Девня цимент " Аксел Конрадс. От компанията прибавиха още, че движещата мощ на цялото звено е IT мениджърът за България, Гърция и Албания, който съумява да капитализира всяка опция в действителен план.
В момента в IT отдела работят 16 души, като техният брой се планува да нарасне до към 50.
В момента в IT отдела работят 16 души, като техният брой се планува да нарасне до към 50. Това е най-бързо разрастващото се звено на компанията сега. От компанията чакат да нямат компликации с намирането на експерти. На този стадий подборът става по общоприетия метод, в това число и посредством рекомендации на хора от екипа. " Текучеството ни от момента на основаването на екипа е съвсем нулево и се надяваме и в бъдеще да е по този начин ", прибавиха от компанията.

Освен че ще се усили, екипът от Девня ще се реалокира и на ново място – във Варна. Той ще работи в пространства чартърен, които до няколко месеца би трябвало да са изцяло обзаведени. " Сградата беше вниматено подбрана, с цел да е комфортна на екипа, който даже се включи във финалния асортимент ", споделиха от " Девня цимент ".

Втори в света, първи за програмен продукт

IT центърът във Варна ще бъде вторият хъб на немската група в света. Първият IT хъб е основан в Бърно, Чехия. Екипът там се занимава с действия, свързани с ръководство на инфраструктурата – администрация на сървъри, консуматори, апаратура на програмен продукт и други

Центърът в България обаче е първият за разработка и поддръжка на програмен продукт. Става дума за приложните системи, които се употребяват за ръководство на бизнеса, което включва мобилни и web приложения, системи за ръководство на клиенти, продажби и индустриални процеси. Звеното на " Девня цимент " ще обслужва общо 60 страни – на процедура всички страни, в които HeidelbergCement работи.

Първите планове, които българският екип е извършил още по времето на Italcementi Group, са в Италия, Франция и Съединени американски щати. Като част от HeidelbergCement до момента IT центърът е работил за фирмите на групата в Германия, Съединени американски щати, Англия и Австралия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР