IT секторът влиза в училищата по нова програма на МОНIT

...
IT секторът влиза в училищата по нова програма на МОНIT
Коментари Харесай

IT секторът влиза в училищата по нова програма на МОН

IT секторът влиза в учебните заведения по нова стратегия на МОН
IT секторът влиза в учебните заведения по нова стратегия на МОН. Една от новите стратегии e „ IT компании в учебно заведение и учители в IT компании ”, която разрешава на бранша да влезе в учебните заведения, а учители да изкарат стаж в фирмите. Бюджетът на програмата, която включва три модула, е 1 млн. лв..

Четири нови стратегии и изменени модули в останалите 13 бяха показани на конференция от зам.-министъра на образованието Таня Михайлова, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ В първия модул се планува компаниите да влязат на краткосрочни визити при възпитаници от 1 до 10 клас. Вторият е ориентиран към гимназиалната степен – професионални и профилирани гимназии като задачата е бизнесът да влезе в съответни часове и да ги образоват на разнообразни технологии. Третият модул планува учители да отидат за малко на образование в IT компании ”, изясни Михайлова.

Според нея тази стратегия ще редуцира пътеката сред бизнеса, действителната процедура и теоретичните познания. Тя добави още, че това ще даде опция и за учителите също да обновяват знанията си, работейки с настоящи практики.

Другите нови стратегии са „ Заедно в грижата за ученика “, „ Мотивирани учители “, и „ Иновации в деяние “. „ Голямата ни упоритост е посредством тези стратегии да подпомогнем модернизирането на българското обучение. Средствата, които се отпускат са от държавния бюджет за 2019 година и те са към 76 млн. лева “, изясни зам.-министърът.

МОН е основало програмата „ Мотивирани учители ”, посредством която ще се опита да понижи бъдещия дефицит на преподаватели в системата. „ Тя е ориентирана в няколко посоки. От една страна ще даде опция на учители, които са извънредно положителни, да предадат своя опит в учебни заведения, в които е предизвикателство да работиш с възпитаници. Тяхната съществена задача ще бъде да стимулират учениците. Ще се даде опция също експерти да придобият спомагателна подготовка на учители по предмети, в които се усеща липса на фрагменти, като астрономия, физика, математика, информатика и осведомителни технологии. Учители, които сега преподават, могат да придобият и друга подготовка “, изясни Михайлова.

Ръководителят на програмата разгласи, че по нея 80 учители - корпус от най-хубавите учители, ще могат да отидат да преподават в най-трудните учебни заведения, 100 учители ще могат да получат спомагателна специализация, а други 100 ще могат да придобият педагогическа компетентност.

По другата нова Национална стратегия „ Заедно в грижата за ученика ”, чийто бюджет е 1 млн. лева, ще бъде обезпечена плавната акомодация на децата, постъпващи в детска градина и прекосяването им в учебно заведение.

Наред с новите стратегии се заделят повече средства за Национален парк „ Ученически олимпиади и надпревари ”. Предстои новите стратегии и залегналите промени в останалите 13 да бъдат качени в уеб страницата на МОН за публично разискване. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР