Историята се пише от победителите – така казват и на

...
Историята се пише от победителите – така казват и на
Коментари Харесай

Личности, изтрити от историята

Историята се написа от спечелилите – по този начин споделят и на процедура по този начин се случва. Друг е въпроса по какъв начин тъкмо е извоювана успеха – в почтена и смела борба, или тайно, с прелом или други средства. Всеки си има своя истина и се счита за прав. Като се огледаме, множеството руини по света са породени от хора, искащи да заличат следите на тези, преди тях. Събарят се монументи, изгарят се книги и картини, опожарява се и се разрушава, заличават се храмове и гробници. Но следи постоянно остават, по тях потеглят любопитните, с цел да разкрият каква е била истината. Ето няколко истории на персони, които са били заличени от историята.

Чан Сон Тек

През 2014 година бил екзекутиран Чан Сон Тек, чичо на севернокорейския водач Ким Чен Ун. Но това не било задоволително. Държавните медии на КНДР се погрижили да го заличат изцяло от историята: премахнали облика му от всички хартиени и онлайн архиви и фотоси.

Британският вестник „ Гардиън ” твърди, че това е най-мащабното заличаване, провеждано от държавната осведомителна организация на КНДР и вестник „ Родон Синмун ”.

Бо Гу

Цин Бансян, именуван Бо Гу,  бил общоприет секретар на Китайската комунистическа партия за интервал към 3 години. Той имал голяма власт под управлението на Мао Дзедун. Но откакто направил няколко „ съществени политически неточности ”, през 1935 г бил свален от поста и сменен от Джан Уентян.  След това някогашният партиен водач бил отхвърлен от формалните фотоси.

Николай Ежов

Николай Ежов ръководел руската загадка полиция, по времето на всеобщите, жестоки гонения и изтезания, инициирани от Сталин. През 1938 година Ежов бил задържан и упрекнат в държавна измяна. По подигравка на ориста, той се трансформирал в жертва на същите свиреп ограничения, които самичък ползвал. Ежов бил екзекутиран през 1940 година Сталин е прочут с това, че отстрани всички следи от хората, които към този момент не са му потребни, по тази причина не е необичайно, че Ежов изчезва от всички снимкови архиви.

Лев Троцки

Троцки бил измежду уредниците на болшевишката гражданска война и авторитетна фигура в първите дни на Съветския съюз. Бил е считан и за най-вероятният правоприемник на Ленин, само че след гибелта му бил преместен от Сталин.  Завзел позицията Сталин се погрижил Троцки да бъде изключен от партията, пратен в заточение и погубен. Отстранил конкуренцията Сталин наредил да заличат Троцки и други към този момент неуместни персони.

Йозеф Гьобелс

Гьобелс бил министър на пропагандата в нацистка Германия.  Хитлер го ценял поради неговия разсъдък, поради военния му възторг и гневен антисемитизъм. Той бил измежду дребното хора във „ вътрешния кръг ” на Хитлер, на които той преди самоубийството си завещал да продължат нацистката политика.

Хитлер също бил прочут със „ заличаването ” на хората, станали неуместни за него. Гьобелс е останал правилен на антихуманни хрумвания, по тази причина не е ясна повода да бъде отстранен от фотографията, направена през 1937 в дома на режисьорката Лени Рифенщал.

Григорий Нелюбов  

През 1960 година Григорий Нелюбов бил считан за забележителна персона и отличен водач, бил и един от определените претенденти за първия галактически полет. Нелюбов бил третият или четвърти човек, летял в Космоса, преди да бъде изключен от руската галактическа стратегия, във връзка дисциплинарно нарушаване, след което го заличили от архивите. На фотография, направена в Сочи през 1961 година, лицето на космонавта било изтрито.  Той умрял под трен през 1966 година, като се допуска, че се е самоубил.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР