Историята със задържането на осемте български граждани за търговия с

...
Историята със задържането на осемте български граждани за търговия с
Коментари Харесай

Сред задържаните в Гърция за търговия с новородени е имало и три майки без децата им



Историята със задържането на осемте български жители за търговия с новородени започвнала, когато в град Халкида се появил медиатор, който търси бездетни фамилии им предлага бебета за нелегално осиновяване. Полицаи под прикритие предложили 18000 евро за бебе на няколко дни, само че желали да се срещнат с майката.  Посредникът ги завел в област далечен квартал на Атина където имало още българки. Едната е била майката на новороденото дете, другата -в напреднала бременност, а още три скоро били родили, само че децата не били с тях, открили лекарите. Явно децата са продадени. Обикновено полицията наблюдава канала, само че в този случай полицията завършва с арестите, тъй като не са знаели дали дамите са там непринудено или им се оказва напън да продават децата си. Затова няма и задържани гърци. В момента тече разследване, което ще потвърди къде са децата на родилите дами и по какъв начин е станало легализирането на осиновяването, заяви кореспондентът на БНР в Гърция. В информацията на полицията и в гръцките медии не написа, че задържаните са роми, акцентира кореспондентът ни и напомни сходни случаи от минали години.

Митко Доков - ръководител на Областния ромски съюз в Бургас  - организация, която работи на терен с ромите и пробва да прави предварителна защита на такива случаи също посочи, че няма данни дали в Гърция са задържани представители на ромската общественост. Все по-малко са случаите, когато ромски фамилии вземат решение да продадат детето си, а главният претекст за сходно решение е безпаричието:

„ Опитваме се да посочим други възможности на тези хора за легални приходи. Големият проблем идва от безработица. Знаете, че тази група са необразовани, без специалности и не могат да се котират на трудовия пазар. Има хора които употребяват този тъкмо миг ….  Като законодателство, мисля, че са уредени нещата, само че същинският проблем е в неналичието на приходи. Опитвали сме се неведнъж да стане необятно разпознаваемо това, че всичко потегля от там.  Опитвайки се с страната дружно да създадем претовареност, въпреки и някаква дотирана или субсидирана, не получават нещата, макар че има такива доста положителни модели в Западна Европа тъкмо за такива групи хора “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР