Историята познава много хора, тръгнали да изобретяват нещо, а постигнали

...
Историята познава много хора, тръгнали да изобретяват нещо, а постигнали
Коментари Харесай

Популярни храни и напитки, създадени случайно или погрешка

Историята познава доста хора, тръгнали да изобретяват нещо, а постигнали напълно друго заради неточност. Ето някои такива случаи.

Кафето. Стара легенда споделя, че в антична Етиопия един козар забелязал, че козите му стават доста пъргави и нощем не спят, откакто ядат плодовете на несъмнено дърво. Той съобщил за това в локалния манастир и скоро всички монаси почнали да пият стимулираща напитка от тези плодове, която ги държала будни през изморителните часове на нощните молебствия. Скоро зърната на кафето се популяризирали в целия Близък изток.
Любопитните истории на инцидентни открития, трансформирали света
Ходът на човешката еволюция е белязан от дълга поредност инцидентни открития и изобретения. Всъщност специалистите пресмятат, че сред 30 и...
Прочети повече
Нутела. Италианецът Пиетро Фереро се опитвал да сътвори опция на шоколада през 40-те години на ХХ век заради дефицита му по време на Втората международна война. Той не подозирал, че комбинацията от лешници, захар и щипка какао ще се окаже нов и неповторим артикул.

Картофен чипс. Ако не бил един нервиран готвач, през днешния ден нямаше да хрупкаме картофен чипс. През 1853 година готвачът Джордж Крам решил да препържи свръхтънко нарязани картофи, тъй като в предходната им форма клиентите се оплаквали, че хем са прекомерно дебело нарязани, хем полусурови. След повторното нарязване и пържене клиентите останали по този начин удовлетворени от хрупкавите картофени резенчета, че разказвали на всички места за тях и за готвача, който ги направил. Това предиздвикало Крам да открие личен ресторант.

Хавайска (ананасова) пица. Двама братя-гърци, които емигрирали в Канада от Гърция през 1950-те години, опитали с разнообразни съставки в ресторанта си. Единият от тях - Сам Панопулос, на смешка намислил да добави малко шунка и ананас върху пицата, с цел да види какъв ще е усетът. Двамата не знаели, че преди малко са основали хавайската пица, която влезнала под №13 в класацията на пиците за всички времена. А Панопулос я нарекъл по този начин поради марката консервиран ананас, който употребявал.

Коняк. Предполага се, че конякът бил основан, с цел да укрепи виното и да усили трайността му за да издържи на дълги, от време на време междуконтинентални пътувания. Тъй като се съхранявал в дъбови бъчви, това подобрило усета на истинския дестилиран алкохол и го направило по-пригоден за пиянство, след което конякът се трансформирал в независима напитка.
7 движимости от всекидневието ни, измислени от дами (СНИМКИ)
Всеки ден използваме най-различни предмети, които са се трансформирали в част от рутината ни. Склонни сме да мислим за тях като нещо толков...
Прочети повече
Бира. Хората в Месопотамия преди 6 хилядолетия евентуално били доста раздразнени от събитието, че зърното, което съхранявали, с цел да месят брашно и вършат самун, се овлажнявало и ферментирало от високата мокрота на въздуха. Скоро те осъзнали, че няма смисъл да се пренебрегне опцията за основаване на една от най-старите питиета, правени в миналото от човечеството. Бирата била главната напитка, давана всекидневно на строителите на египетските пирамиди.

Шампанско. Винопроизводителите от френския район Шампан желали да се съревновават с сътрудниците си от Бургундия. Обаче, заради неуместно студените зими в региона ферментацията на виното серпантина и се възобновявала напролет - когато дрождите започвали да ферментират единствено, с цел да отделят въглероден двуокис, а той спуквал по-слабите бутилки. Винопроизводителите надлежно удебелили стъклените съдове и по този начин съумели да запазят бутилките непокътнати - по тази причина през днешния ден имаме пенливо вино за новогодишната нощ!

 

---
Изобретатели, убити от своите изобретения
Историята познава безчет изобретатели. Ако не са били те, през днешния ден нямаше да живеем в света, в който живеем. Да си откривател обаче не...
Прочети повече
 

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР