Историята повече няма да се изучава като отделен предмет в

...
Историята повече няма да се изучава като отделен предмет в
Коментари Харесай

Буря в Скопие: Историята няма да се изучава като отделен предмет

Историята повече няма да се учи като обособен предмет в Република Северна Македония, а като част от публичните науки, заяви министърът на образованието Мила Царовска, представяйки новата идея за просветителната система, оповестява Пулс24.
Предложената от министерството нова идея планува и биологията и химията да бъдат изучавани в един предмет - естествени науки, съобщи Българска телеграфна агенция.
"Този модел наподобява на финландския, въпреки да е македонски, с наша специфичност, потенциали и благоприятни условия ", сподели министър Царовска.
"Основното обучение е база на образованието и по тази причина започваме таман оттова. Новата идея ще значи повече време в учебно заведение, по-малко предмети, т.е. сливане на няколко предмета в един, повече взаимоотношение сред учителите и учениците и сред самите възпитаници ", съобщи министър Царовска.
Новият модел в образованието провокира бурни реакции.
Според ВМРО-ДПМНЕ министър председателят Зоран Заев, "за да угоди на българите ", премахвал образованието по история в главните учебни заведения, което било позор за страната, която се отхвърля да учи своята история. Освен това хиляди преподаватели може да останат без работа.
Опозиционната партия прикани за отдръпване на новата идея за образованието и за неотложно показване на наличията, които са отхвърлени, и на тези, които остават в образователната стратегия. От ВМРО-ДПМНЕ желаят също необятни публични диспути, в които да бъдат включени всички значими фактори - институции, институти и учени, с цел да не се случи по този начин, че "македонската история да бъде отнета от македонското бъдеще ".
Министър Царовска отпътува през днешния ден на двудневно посещаване в Албания за да се ускори към този момент откритото съдействие в областта на образованието сред двете страни.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР