Историята понякога е бреме, вместо повод за гордост. Една от

...
Историята понякога е бреме, вместо повод за гордост. Една от
Коментари Харесай

Ремонтират една от емблематичните сгради в Русе, друга тъне в разруха

Историята от време на време е задължение, вместо мотив за горделивост. Една от първите европейски къщи в България от години тъне в съсипия на брега на река Дунав. Засега няма изясненост по кое време известната като Виенската къща в Русе ще възвърне остарелия си искра.

Русе

Виенската къща се намира в края на бул. „ Придунавски " в Русе. Тя е издигната през 1885 година за френския бизнесмен Андре Тюрио, който кани италиански художници да изографисат със фрески интериора. През 1902 година я продава на един от най-известните възрожденци и спомоществователи на освободителното придвижване Иван Стоянов, който поради това, че е търгувал с каменна сол, получава и прозвището Соларя.
Мариана Димитрова, организатор в отдел „ Нова и най-нова история " при Регионален исторически музей - Русе: Като някогашен търговец на каменна сол, той е направил маса и столове от блокове каменна сол, на които гостите му са играли покер.
След реституцията наследниците на Соларя продават Виенската къща на „ Свободна зона - Русе ". След това собствеността още веднъж се сменя. Сградата обаче стартира да се разрушава, като преди 10 години рухва оградата ѝ. Община Русе е издирила притежателите на парцела, с цел да го ремонтират.
арх. Живка Бучуковска, основен проектант на община Русе: Има съответните процедури. Не мога да кажа по кое време обаче в техния график влиза напълно да се осъществят капиталовите планове на притежателите на постройката.
За сметка на това към този момент са завършили процедурите сред министерството на културата и локалната община за нужното подсилване и реорганизация на някогашния хотел „ Севастопол " на ул. „ Славянска " в града. Емблематичната постройка монумент на културата също е била в предишното благосъстоятелност на Иван Стоянов-Соларя. Двойно ликвидиране на охранител и приятелката му през май 1999 година затваря постройката и тя стартира да се разрушава.
арх. Живка Бучуковска, основен проектант на община Русе: Конструкцията сега е безпределно компрометирана и ще бъде отначало направено укрепването на постройката и фасадите, които в действителност са най-ценното нещо в постройката, ще бъдат непокътнати благодарение на разнообразни строителни начини.
Ремонтът ще се прави редом с облагородяването на улица „ Славянска ", работата по която стартира преди месец.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР