Историята няма да ни прости, ако наблюдаваме мълчаливо как пред

...
Историята няма да ни прости, ако наблюдаваме мълчаливо как пред
Коментари Харесай

Станишев, Йончева и Витанов поискаха оставка на Нинова: БСП се превърна в малка формация

Историята няма да ни елементарни, в случай че следим безмълвно по какъв начин пред очите ни угасват левите хрумвания
Трима евродепутати от Българска социалистическа партия - Петър Витанов, Елена Йончева и Сергей Станишев, желаеха оставката на водача на социалистическата партия Корнелия Нинова поради незадоволителните резултати на предварителните парламентарни избори на 2 октомври.

Те излязоха с публична позиция преди съвещанието на Националния съвет на левицата на следващия ден.

Ето и цялостният текст без редакторска интервенция:

Ние, в качеството си на депутати, получили доверието на гласоподавателите на Българска социалистическа партия да ги съставляват в Европейския парламент, одобряваме с болежка и горест резултатите от изборите на 2 октомври.

Социалистическата партия, отпред с Корнелия Нинова, за последните пет години изгуби поддръжката на повече от 700 000 българи. От важен фактор в политическия живот, който задава посоката на развиването на България, Българска социалистическа партия се трансформира в дребна групировка. И продължава да се срутва.

Тъжно е, че страната ни е най-бедната в Европейски Съюз, най-корумпираната, с най-вече работещи небогати и с най-ниски пенсии и заплати, а левицата не може да предложи решения. Нещо повече - българите към този момент не откриват в нея алтернативата. Търсят я в други планове, в нови месии, сред които се лутат през няколко месеца.

Българска социалистическа партия е на повече от 130 години, само че единствено за последните пет беше обезличена. В последната акция други партии иззеха левите послания и политики.

Една десета от местата в Народното събрание, отредени на 2 октомври на Българска социалистическа партия, не могат да са мотив за горделивост. Партията не би трябвало да позволява да стои в ъгъла и да регистрира като триумф обстоятелството, че е изгубила единствено малко. Нейната роля е да бъде водач, да задава посоката на развиване, да бъде търсена от постоянни сътрудници, с които дружно да ръководи. Българска социалистическа партия, отпред с Корнелия Нинова, с лека ръка пропиля тази опция.

Силни хрумвания, решения и политики, съответни на обстановката в България и по света, се раждат в мощен екип от съидейници, от способени и умни хора, които дават вяра и вероятност за развиване на обществото. Първата стъпка по пътя към възобновяване на доверието е ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова да напусне поста. С стеснение виждаме, че тя не намира сили да постъпи почтено.

Националният съвет на партията тази събота би трябвало да реши по какъв начин да продължим като общественост, приятели и съидейници. Конгресът е най-широкият и внушителен конгрес в Българска социалистическа партия. Според разпоредбите в нашия правилник делегатите от цялата страна имат правото да се произнесат за бъдещето на партията.

Предстоят тежки политически борби и най-вероятно нови избори след няколко месеца. Историята няма да ни елементарни, в случай че следим безмълвно по какъв начин пред очите ни угасват левите хрумвания, генерации социалисти се отдръпват разочаровани и примирени, и трудът на хиляди хора години наред се пропилява. Нека дружно вземем решенията и създадем Българска социалистическа партия огромна и мощна още веднъж.

Осъзнаваме своята отговорност и заставаме с имената си.

Петър Витанов

Елена Йончева

Сергей Станишев
 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР