Историята на парфюмите е стара колкото историята на човечеството. Били

...
Историята на парфюмите е стара колкото историята на човечеството. Били
Коментари Харесай

Парфюмът – от участник в духовни ритуали до съблазнител

Историята на парфюмите е остаряла колкото историята на човечеството. Били са употребявани първо от египтяните за религиозни ритуали и церемонии – има доказателства за използването на парфюми в Древен Египет, които датират от 3500 година преди Христа. Думата „ парфюм “ обаче произлиза от римляните. Парфюмите там са били употребявани за церемониални изгаряния, или „ per fumum “, което значи „ посредством дим “, тъй че тази латинска фраза е дала на парфюмите тяхното модерно име.

Гърците са първите, които вършат течни парфюми, само че те много са се различавали от тези, които използваме през днешния ден – състояли са се от доста

 тежки масла и ароматни пудри

Освен за духовни ритуали, парфюмите са се употребявали за прикриване на неприятна миризма. Те също по този начин са се употребявали върху домашни любимци, както и върху предмети от бита, което бързо ги е сложило в удобна позиция измежду кралските фамилии и аристокрацията.



Ароматът им е като красива усмивка, той може да ни направи по-приветливи, атрактивни и мечтани. Един парфюм може да изкуши или безусловно да отврати. При избора на вашия мирис обаче би трябвало да прецените освен мириса, а и неговата продължителност.

От най-голямо значение е личният ни усет. Никога

не избирайте парфюм по заготовка

 пръсната върху памук или в капачката на парфюма, или по заготовка, която известно време е оставена свободно да диша. Такава заготовка не подхожда на аромата на затворения парфюм.

На първо място трайността на един мирис зависи от съставките, по-късно от нотките и концентрацията. Най-бързо изветряват аромати с флорални, зелени, морски и цитрусови нотки. Ориенталските и дървесни нотки

са много по-трайни

 Сезонът също е от голяма важност – през лятото ароматите изветряват по-бързо от през зимата поради жегата и потта. Влажността обаче оказва помощ за опазване на аромата. И не на последно място – ароматите ухаят по-дълго, в случай че са пръскани и върху облеклата, освен върху кожата.



Ако се питате кой тип аромати устоя най-дълго, отговорът се крие в пропорцията на парфюмното масло и алкохола.

Ето няколко съвета по какъв начин да запазите по-дълго аромата върху себе си:

Алкохолът в парфюма

може да изсуши косата ви

 така че не се пръскайте непосредствено в косата. Вместо това напръскайте четката си за коса с нея и се срешете.

Влажността и по-високата температура в банята ще разрушат парфюма и ще отслабят аромата, тъй че го дръжте в спалнята си.

Мазната и добре хидратираната кожа задържат аромата по-дълго, тъй че когато мажете тялото си, не забравяйте и врата и раменете.

Влажната кожа ще задържи аромата. След баня е най-подходящото време за парфюмиране, само че

не бързайте да се обличате

 Изчакайте няколко минути, до момента в който ароматът попие в кожата, и по-късно се облечете.

Триенето на китките по едно и също време ще докара до по-бързо изветряване на първите нотки на парфюма и той няма да издържи толкоз дълго.

Парфюмите би трябвало да се съхраняват надалеч от дневната светлина, защото тя разгражда маслото и надлежно аромата. Затова ги дръжте на мрачно и изсъхнало място, да вземем за пример и в кухнята.

Избягвайте да смесвате разнообразни аромати – артикули за коса, кремове за тяло с кондензиран мирис и така нататък, с парфюм или парфюмна вода.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР