Историята на много видове сирена е интересна и интригуваща, не

...
Историята на много видове сирена е интересна и интригуваща, не
Коментари Харесай

Швейцарско сирене Тет де Моан

Историята на доста типове сирена е забавна и завладяваща, освен техните вкусови качества.

И в случай че за някой съставлява интерес да чете по какъв начин се е появило сиренето, което употребява, историята на швейцарското Тет де Моан сигурно ще го възхити, тъй като това сирене е извънредно антично като генезис и доста забавно като исторически живот.

Тет Де Моан като термин се използва от 1790 г, само че сиренето има доста по-дълга история. Манастирът Белелай е учреден през 1136 година

За първи път монасите от манастира се загатват във връзка със сиренето, което създават, в далечната 1192 година Те плащали годишна лихва за разнообразни парцели със сирене, създадено в тяхното абатство.

Така сиренето Белелай се загатва за пръв път в документ от 1570 година По традиция в Жура запасът от сирена в абатството се преброявал на глава на духовник, отсам името Tete de Moine, което в превод значи монашеска глава.

Сирене Тет де Моан се прави от непастьоризирано краве мляко. Добива се, като се употребява мляко единствено от крави, пасли през лятото на тучни алпийски поляни в планината Юра. Затова качеството на сиренето е толкоз прелестно, че за дълго време е служило като паричен еквивалент.

 швейцарско сирене тет де моан

Това сирене се подготвя единствено в медни казани. Сирището е животинско, а вкусовите характерности зависят от експозицията. Сирене Тет де Моан, чиято рецепта остава непроменена в продължение на епохи, отлежава в хладни избени пространства на смърчови дъски.

Всяка глава от него, както се назовава питата сирене, постоянно се обръща и се измива със мощна саламура. В резултат на това сиренето е покрито с кафява кора. Вкусът му е лют и внимателен в това време. Той е сладостен, кадифен и забавен. Ароматът му е непредвиден.

Това сирене зрее от 3 до 4 месеца. Тет де Моан не се реже с елементарен нож, а се стърже на розички със специфичен нож, именуван Жирол, който е изобретен.

Така красиво завършено, сиренето е уместно за аперитив и гарнитура към салати, съпроводено със селски самун със стафиди. И щом става дума за сирене, би трябвало да посочим и виното, което му прави изискана компания. Това са Пино Блан, Ризлинг, Сира.

В тази публикация вижте и Най-популярните швейцарски сирена и Непознатите швейцарски сирена.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР