Историята на Георги Пеев, герой във филма на Стефан Командарев

...
Историята на Георги Пеев, герой във филма на Стефан Командарев
Коментари Харесай

Какво пречи в България да се извършват повече трансплантации



Историята на Георги Пеев , воин във кино лентата на Стефан Командарев „ Живот за Живота “, е доказателство, че на всеки може да се случи да се нуждае от трансплантация и даже да я дочака.

Георги Пеев живее и работи в Хасково и има два трансплантирани органа. Бъбреците му се повреждат след вирусно заболяване, а до момента в който вършат проучвания за трансплантация (с донор неговата майка), лекарите откриват, че и сърцето е потърпевшо.

Въпреки дребния късмет, ориста му се усмихва. По-малко от година след включването му в листата на чакащи за трансплантация, донорска обстановка във Варна му дава сърце.

В една донорска обстановка вземат участие над 100 души - лекари и немедицински личен състав, означи пред Радио София Пеев:

„ Нормативно към този момент няма спънки за осъществяване на повече трансплантации. Но координаторите в донорските центрове явно не работят по този начин, както би трябвало. “

Според Георги Пеев и страната, и инстанции и хора носят отговорност за нежеланото състояние у нас , би трябвало повече да се приказва в обществото. Водещите в това отношение Италия и Хърватия от дълго време за провели нужния публичен спор.

В бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 година е заложено да бъдат осъществени 100 трансплантации, за 2022-ра- 180, а за 2023-та – до 250.

„ Правим бюджет, пишем цифри в документите, само че действително не се случва задачата. Хората се сменят, само че нищо не се трансформира във връзка с извършване на работа “, разяснява Георги Пеев.

Броят на трансплантациите е в права пропорция от броя на донорските обстановки, разяснява доктор Георги Христов, шеф на Изпълнителна организация „ Медицински контрол “ :

Най-важният стадий е идентификацията на евентуални донори в лечебните заведения . А това не е задоволително развито в донорските центрове. “

По думите му макар декларацията от управленията за подпомагане, в огромни лечебни заведения като „ Пирогов “, ВМА и „ Александровска “ съвсем не се стига до донорска обстановка – „ заради липса на воля “.

 Целта е да бъде привлечено вниманието на гражданското общество, здравната общественост и политиците от цяла Европа към смисъла на донорството и трансплантацията.

Солидарно и в съгласуваност със Съвета на Европа и тази година в България ще бъдат извършени редица тематични събития (от 4 до 16 октомври)
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР