Историята на десертите може да се раздели, условно на 3

...
Историята на десертите може да се раздели, условно на 3
Коментари Харесай

От къде произлизат десертите?

Историята на десертите може да се раздели, условно на 3 столетия - Средновековие, десертите на Тюдорите и съвременни десерти. Всичко, което се яде след главно хранене или е сладко, може да бъде наречено десерт.

За историята на най-обичаната част от менюто ни, разкава foodpanda.

Десерти през Средновековието

През Средновековието богатите хора са яли десерти като консервирани плодове, желе и вафли, направени от тесто. Освен това италианците консумирали панетон от минимум 15-ти век, само че неговият генезис се губи в легендите. Още римкляните пък присъединили яйцата в приготвянето на сладки вкусотии. През 16-ти век захарта е доста скъпа, тъй че множеството хора употребяват мед, с цел да подсладят храната си.

Марципанът, също като основа за доста десерти е фиктивен в Англия и става обичан на Тюдорите, които го употребявали за ядивни склуптори.

Десертите на Тюдорите

Те оказват изключително въздействие в кулинарията, тъй като и до през днешния ден десертите поднасяни на техните трапези, са едни от най-любимите.

На Коледа Тюдорите се наслаждавали на пайове, само че те имали доста по-голямо значение, в сравнение с през днешния ден, защото съдържали 13 съставки, които да съставляват Исус и апостолите. Хлябът и пудингът се трансформират в общо ядене през 17 век.

Междувременно хората в Англия почнали да ядат кисело мляко още през 17 век. Тогава се популяризирала и модата да се употребява сладолед.

През 18-ти век хората почнали да ядат дреболии, сходни на модерния десерт. Мусът, също е античен десерт, станал съвременен през 18 век.

Модерни десерти

През 19-ти век пудингите поемат модерната си "сладка " форма. Освен това през ХІХ век, с Индустриалната гражданска война стартира всеобщото произвеждане на торти и желе. През 1837 година Алфред Бърд изобретил пудра на прахуляк. Освен това през 19 век са изобретени нови десерти. Междувременно Нанси Джонсън е измислила ръчна машина за сладолед през 1843 година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР