Историята е видяла много лидери, пионери, изобретатели, крале и кралици,

...
Историята е видяла много лидери, пионери, изобретатели, крале и кралици,
Коментари Харесай

15 невероятни факта за известни исторически личности

Историята е видяла доста водачи, пионери, изобретатели, крале и кралици, оформили света, в който живеем през днешния ден. Макар учебниците да са ги обезсмъртили, те също са били хора. И като такива са имали своите странности и капризи, до момента в който на други са им се случвали странни неща. Ето някои забавни обстоятелства за известни исторически персони, които евентуално не сте знаели.

Франклин Рузвелт един път инцидентно налетял на голия Уинсън Чърчил. Когато Рузвелт се извинил, Чърчил дал отговор, че „ министър-председателят на Англия няма какво да крие от президента на Съединени американски щати “.

През декември 1941г, след офанзивата на Пърл Харбър, Чърчил посещава Белия дом. Историята гласи, че когато на Рузвелт му пристигнала концепцията да назова новата интернационална организация Организация на обединените народи, той влезнал в стаята на Чърчил. Там го заварил таман да излиза от банята, гол и порозовял.

Хитлер, Мусолини и Сталин са били номинирани за Нобелова премия

Може да е мъчно за поверие, само че Хитлер в действителност е номиниран за Нобелова премия през 1939г от член на шведския парламент, Е. Бранд. Бранд бил безспорен фашист и направил номинацията като язвителен критицизъм към тогавашния политически спор в Швеция.

Сталин е номиниран за премията през 1945 и 1948г поради напъните си да постави завършек на Втората международна война. Мусолини е номиниран през 1935г от немски професори и един от Париж, евентуално считали, че неговата Италия през 30-те е била сполучлива и е сключил съглашение с папата, с цел да оправи стопанската система на страната.

През 1856г Ейбрахам Линкълн дава толкоз пленителна тирада, че присъстващите кореспонденти заправят да си водят бележки. Няма транскрипция на речта и тя е известна като „ изгубената тирада на Линкълн “.

На 29 май 1856г на конгреса в Блумингтън, Линкълн дава тирада, която води до основаването на щатската републиканска партия. Смята се, че в речта си той строго осъжда робството, а репортерите били изпуснали химикалите си и не си водели никакви мемоари. Вероятно е също речта да е изгубена съзнателно поради тематиката, която е разглеждала.

Никола Тесла е бил безконечен ерген. Смятал, че целомъдрието подкрепя научните му качества.

В своите ранни години, Тесла вярвал, че не е заслужен или заслужаващ да има дами в живота си, тъй като съгласно него те били по-висши във всяко отношение. След години, това му мнение се трансформира и той стартира да усеща, че дамите се пробват да прекарат мъжете и да станат преобладаващи. В края на живота си обаче Тесла споделя, че от време на време е чувствал, че саможертвата, която е направил като не се е оженил, е била прекомерно огромна.

 

Уолт Дисни давал на прислужницата си бонуси под формата на акции в компанията. На 79г години тя умира като милионерка.

Дисни мъчно съумял да откри домашна прислужница, която също по този начин да се схваща с двете му дъщери. Тази преди Телма Хауърд готвела доста добре, само че не се грижела за децата му и ги заключвала в стаята им, до момента в който тя си вършела работата. Но Телма незабавно се харесала на Дисни, тъй като обожавала компанията на дъщерите му и актьорът даже я наричал „ същинската Мери Попинс “. Той бил доста великодушен към нея и награждавал положителната й работа с великодушна заплата и даже дялове в своята компания.

Телма в никакъв случай не продала своите акции от почитание към Дисни и водела непретенциозен живот. Според наследството й, тя дала половината от положението си на сина си, а другата половина на благотворителни дела.

Айнщайн толкоз постоянно бил спиран от хора на публични места, че постоянно просто отговарял „ Извинете ме! Все ме бъркат с професор Айнщайн. “

Преди Втората международна война, Алберт Айнщайн става доста известен в Америка. Той и теориите му стават обект и ентусиазъм на доста научнофантастични книги, филми и пиеси. Заради това и разпознаваемата си прическа и изразително лице, той не можел да избяга от почитателите си. Често го спирали на улицата и го карали да изясни някоя доктрина. Но той измислил по какъв начин да се измъква, като учтиво се извинявал и твърдял, че просто постоянно го бъркат с Айнщайн.

Никола Тесла намерено изразявал отвращението си към цялостните хора и даже уволнил секретарката си, поради тежестта й.

Тесла напълно не е бил най-приятният човек и в действителност се е държал сурово с доста от хората в живота си. Освен това бил асоциален и се изолирал от останалите. Когато си имал взимане предоставяне с други хора в обществени си живот, те постоянно го наричали изтънчен, обаятелен, откровен и благородник. Това е в контрастност с държанието му в други случаи. Тесла постоянно подлагал на критика облеклото на хората и доста пъти изпращал свои подчинени у дома да се преоблекат. Неговото омерзение от дебелите хора също не било загадка.

 

Марк Твен мразел Джейн Остин толкоз доста, че един път споделил: „ Всеки път, когато чета Гордост и предубеждения, ми се прищява да я изровя и да я пребия със личния й пищял. “

В своята преписка с създателя и критик Уилям Дийн Хоуелс, Марк Твен постоянно изразявал своята ненавист към творчеството на Джейн Остин. Той споделял, че се чувствал като неумел барман, който влизал в царството небесно. Също се оплаквал от това какъв брой дълго или какъв брой опита му трябвали, с цел да прочете до край някоя от книгите на Остин.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР