Историците знаят много за човешките жертвоприношения в Мезоамерика, но ново

...
Историците знаят много за човешките жертвоприношения в Мезоамерика, но ново
Коментари Харесай

Мезоамериканците хранели диви зверове с хора

Историците знаят доста за човешките жертвоприношения в Мезоамерика, само че ново изследване демонстрира, че преди 2000 години народът на Теотиуакан държал в плен диви животни, в това число ягуари, пуми, рисове, лисици, орли и гърмящи змии. Изследователите считат, че тези зверове най-вероятно са били хранени с човешки същества.

Екип археолози разкрили в Теотиуакан кости на над 194 диви животни, които са били принесени в жертва и сложени в разнообразни пирамиди. Сред животинските кости и ритуалните предмети са открити и човешки остатъци.

Археолозите акцентират, че опитомяването на хищници има дълга история, стигаща чак до античен Египет, където някои животни са били мумифицирани и античен Рим, където огромните хищници са употребявани в гладиаторските борби. Изследователите имали за цел да схванат в кой интервал дивите зверове са се трансформирали от просто храна в „ ритуални знаци и обществени фигури в Новия свят “.

 Пума, която яде човешки сърца. N. Sugiyama/ Plos One Пума, която яде човешки сърца. N. Sugiyama/ Plos One

В научната публикация, оповестена в PLOS One, написа:

„ Присъствието на скелетни патологии, свързани с инфекциозни заболявания и пострадвания, е неопровержимо доказателство, че животните са държани в плен. Това значи, че практиката на пленяване на животни за ритуални цели е почнала най-малко 1000 години преди испанските завоеватели да опишат зоопарка на Монтесума в Теночтитлан. Някои от дивите животни евентуално са хранени с кучета и хора. “

Химически разбор на зъбите на някои от хищниците посочил повишени равнища на С4, който се среща в огромни концентрации в царевицата – запазена марка в мезоамериканската диета.

Теотиуакан е един от най-големите градове в Новия свят. Намира се на към 28 километра от Мексико Сити (Теночтитлан). В града има три пирамиди, които „ свидетелстват за ролята на Теотиуакан като значим политически и набожен център “, пишат създателите.

 Схема на разположението на човешките и скотски остатъци в Теотиуакан. N. Sugiyama/ Plos One Схема на разположението на човешките и скотски остатъци в Теотиуакан. N. Sugiyama/ Plos One

В ритуалните камери на пирамидите животните са групирани, тъй че да дават отговор на астрономически значими числа в мезоамериканския календар. Някои от принесените в жертва диви зверове са били в плен дълго време, до момента в който други са хванати малко преди жертвоприношенията. Животните, употребявани за изработката на ритуалните предмети, са били хванати напълно неотдавна, обобщават създателите на проучването.

„ Грижите и опитомяването на най-страшните хищници от района от време на време претендирали използването на груба мощ, което си проличава по извънредно високия брой зарастнали фрактури, порезни рани, деформирани кости и болести. “

Ancient Origins

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР