Историкът проф. Пламен Павлов в интервю за сутрешния блок Добро

...
Историкът проф. Пламен Павлов в интервю за сутрешния блок Добро
Коментари Харесай

Проф. Пламен Павлов: В РСМ очевидно действат чужди интереси, има подстрекателско поведение за отклоняването й от пътя към ЕС

Историкът проф. Пламен Павлов в изявление за утринния блок " Добро утро, България " на Радио " Фокус " за стрелбата против български клуб в Охрид

За следващ път осъществени серия от похищения против българския културен клуб " Цар Борис III “ в Охрид. Клубът е с разрушени прозорци, откакто по тях са хвърляни камъни. Този случай се случи при започване на седмицата. А нощес против клуба е осъществена пукотевица с оръжие. По неофициална информация против клуба е стреляно с револвер от преминаващи коли. По тематиката на директната ни телефонна линия е историкът проф. Пламен Павлов. Добро утро. 

Добро утро.  

Проф. Павлов, това не е първото посягане против български клуб в Република Северна Македония. Този път обаче обстановката ескалира, изключително предвид на случилото се нощес. Как ще коментирате следващата вандалска демонстрация?  

Съжалявам, че би трябвало да разясняваме тъкмо сходни прояви, защото в нашия прелиминарен диалог тази вест още я нямаше. Фактически това е станало предходната вечер, съгласно едни сведения в 19.00 часа, съгласно други – в 21.00 часа, и аз не мога да се ориентирам от самите македонски медии. Но по този начин или другояче през вчерашния ден вечерта в Охрид е осъществено това следващо безумство, което демонстрира, че някой подстрекава сходни дейности. Аз съм бил неведнъж в Охрид, хиляди българи от България са посещавали и посещават Охрид, там отношението към Република България е изцяло положително от страна на хората. Това никога не е израз на някакви настроения против българите, против тези фашисти, татари и какви ли не други обидни квалификации, които чуваме от време на време и на относително високо ниво, публично даже. Но това, на което желая да обърна внимание, е, че ние имаме две вести, които заслужават да бъдат коментирани. Едната от тях е от София, и това е откритата галерия в Народното събрание благодарение на Фондация " Българска памет “ с ръководител доктор Милен Врабевски, която е на деца от България и Македония с рисунки, като изложбата е с надпис: " Как да се преодолеят границите “ – изложбата се назовава " От двете страни на границата “ и там са показани рисунки на деца от двете страни. Резултатът е една самодейност на Фондацията, няколко дни са гостували от Република Северна Македония в Копривщица и така нататък Но на такива вести внимание не се обръща, тя просто някъде се губи в осведомителния поток. От друга страна обаче, както виждаме, неприятните вести, скандалните вести незабавно обгръщат цялото пространство. И това е изцяло обяснимо, защото става дума за поредна провокация, за нещо, което е подстрекаване. Аз не мога да допускам, че това е естественият разговор сред две страни. Напротив, естественият разговор е това, което прави Фондация " Българска памет “, което прави Фондация " Македония “. Но дано да напомня, че против доктор Милен Врабевски в нашата югозападна съседка се изливат потоци от клюки, а пък господин Виктор Стоянов от Фондация " Македония “ е с черен щемпел и няма право да посещава Република Северна Македония. Значи, хората, които работят за разговора сред двете страни, и то на гражданско ниво, са обект на отрицателно отношение от стана на управляващите в Македония, въпреки това, хора, като Ламбе Лабаковски – този абсурден поп артист, на процедура са толерирани. Знаем какво се случи – никакво наказване не последва. Тук, на следващия случай, следващата безумна демонстрация в Охрид виждаме първо известие на Македонското министерство на външните работи и някакви общи пожелателни думи, че се осъжда проявата и така нататък, а на процедура действителни дейности няма. Което още един път демонстрира, че избрани кръгове в страната Северна Македония несъмнено са срещу влизането й в Европейския съюз и разговора й с България, без значение от това какво настояват на доста публично ниво.  

Тоест, тъкмо тези кръгове пречат на разговора?  

Те освен пречат, те на процедура торпилират всевъзможен разговор. Чували сме антибългарски гласове на най-високо ниво, в това число от президента на Северна Македония, от други хора на високи позиции. Да не приказваме за така наречен " съпротива “ в лицето на ВМРО-ДПМНЕ на така наречен " левица “. Определено има подстрекателско държание, което цели да отклони Република Северна Македония от разумния й път към Европейския съюз. Нека напомним, че по този мотив бяха изсипани водопади от клюки против България, в действителност, виждаме кой е повода за проблемите на пътя към " Европската уния “, както споделят там. Проблемът е в самата Македония и в нейните политически кръгове. Тъй като това никога, отново ще го кажа, не е самодейност на някакъв свободен детайл, който да е засегнат от българското наличие, от името на Цар Борис III. Както изпреварвайки може би идващия въпрос, ще кажа, че казусът не е в имената. И това не го споделям единствено аз, споделят го самите българи в Охрид, Битоля и на други места. Очевидно се цели да бъде неразрешена изобщо активността на тамошните българи, на македонските българи, надали не да се възвърне закона за македонската национална чест от времената след Втората международна война.  

Аз тъкмо това желаех да ви попитам: дали е подплатен доводът, че проблем не са българските сдружения, а техните имена?  

Ами мисля, че всичко го удостоверява. Този ултиматум да сменят имената си, въпреки това, изказванията на господин Мицкоски, че въобще би трябвало да бъдат неразрешени българските клубове, това единствено по себе си демонстрира, че провокацията с клуба в Благоевград – в последна сметка ние видяхме, че българската страна с нищо не попречва откриването на сходен така наречен " клуб “ на шепа хора, които явно търсеха провокация. Така че контрата, както се споделя на жаргонно, е напълно в Скопие.  

Очаквате ли да бъдат подхванати ограничения за разкриване и заблуждение под отговорност на причинителите на похищенията против българския клуб там?  

Ако съдим по предходните случаи, официални ограничения ще бъдат подхванати – то такива думи има в спестовните думи на македонските институции, само че най-вероятно няма да се случи нищо за мое надълбоко страдание и най-много за жалост на самото общество от Република Северна Македония. Вече цитирах случая с Ламбе Лабаковски – виждаме по какъв начин в действителност такова държание там освен че не се осъжда - на думи се осъжда, а на дело се толерира. И това единствено по себе си приказва за изключителната престореност на македонските публични управляващи във връзка с България.  

Председателят на Фондация " Македония “ Виктор Стоянов изрази съмнение, че систематичното етническо нахлуване над българи в Северна Македония, над техните сдружения да служи на страната да оправдае пред личното си общество неуспеха на своята евроинтеграция. Какво е вашето мнение? Как ще коментирате догатката?  

Аз съм изцяло склонен с това умозаключение на Виктор Стоянов. Мисля, че дори в тази ситуация лека промяна: то не е етническо, защото става дума за едни и същи хора, които имат българско родословие. От позиция на историческата просвета, на обстоятелствата, на събитията на последните 1000 години става дума за еднакъв народ. Сега, несъмнено, никой не отхвърля правото на хора и на групи от хора да се усещат такива, каквито желаят, само че то да следва същия модел на връзки примерно към албанската общественост в Македония. Без да вземам страна в тези безконечни разногласия, въпреки всичко дано да прибавим, че значително за несъгласията е причина и това насадено още от остарялата кралска и Титова Югославия отношение към албанците като хора от второ качество. В момента сходно отношение се стартира и към хората, които имат смелостта и достолепието да се усещат българи, такива, каквито са предците на всички жители от българско родословие от Република Северна Македония в продължение на епохи. Така че явно е прав господин Виктор Стоянов, че това се прави изцяло умишлено, с цел да се торпилира, както споделих, пътя. И то за това, което вие нарекохте неуспех, може би за някого е тъкмо търсеният резултат. Тоест, още веднъж имаме едно голямо разминаване сред думи и каузи.  

Обаче толкоз години развиване, толкоз години напред, отново се случват същите дейности, тези, които описахте и в исторически проект. Защо?  

Защото явно работят непознати ползи. Очевидно една немалка част от така наречен " хайлайф “ в Република Северна Македония е надълбоко обвързван по един или други способи, това не е мой проблем да го проучвам сега, само че връзката с Белград и Москва и изцяло явна. Във всеки миг, в който връзките с Република България търпят развой на развиване, се намират способи това да бъде освен прекъснато, освен минимизирано, само че на процедура да бъде взривено от вътрешната страна с провокации, и то точно от страна на Северна Македония. Ние до момента не можем, без да се самоидеализираме, не можем да кажем нещо друго, също така, че България постоянно е подкрепяла Република Северна Македония по пътя й към европейските и евроатлантическите структури, даже тогава, когато това е било проблем за самото българско общество тъкмо поради тия режисирани, предизвикани, насърчавани прояви на ненавист, на диалект на омразата и така нататък  

Надяваме се да бъдат подхванати дейности освен официално, както вие казахте, а на процедура, и да забележим разговор и по-малко въздействие на тези кръгове.

В това отношение България би трябвало да бъде доста по-настойчива и да не гледа толкоз великодушно на сходни прояви в Северна Македония. Но с изключение на интензивността на нашите управляващи, ние сме просто длъжни като страна да настояваме за сходно отношение от европейските институции. Защото от страна на европейските институции има също едно неглижиране на тематиката и податливост да се съгласяват с така наречен " причини “ на Република Северна Македония. Виждаме, че самата реалност демонстрира какъв брой несъстоятелни са претенциите на Република Северна Македония, изключително на такива скандални политически сили, като ДПМНЕ, левицата и тем сходни креатури на непознати ползи.  

Ами да, не може да се неглижира тази тематика и да се гледа великодушно, защото предвид на това, което се случи нощес, в тази ситуация към този момент има и заплаха за хората.  

Ами това единствено по себе си, като се изключи че има заплаха за хората, то е демонстрация на извънредно неприятен усет и един гангстерски метод, който сякаш гледаме филмите за мафията отпреди 100 години. Остава, както на старите и хубави доста постоянно американски филми, някой с " Шмайзер “ да почне да стреля по прозорците, или може би с базука. Това единствено по себе си е безумство. Аз моля към македонските управляващи в действителност да вземат твърди ограничения, и най-много към обществената среда в Македония да изостави говора на омразата. Ако отворим македонските медии, ние ще забележим този случай да е някъде по този начин апропо обявен, без на процедура да е наказан. А да не приказваме за държанието на футболните почитатели на футболната среща България-Македония в Скопие, което беше скандално, и въобще на отровната среда, която напълно целеустремено се поддържа и се развива в Република Северна Македония във връзка с България, което въобще не е в интерес нито на македонското общество, нито пък отразява действителните усеща на хората в Македония към България.  

Така е и следва да забележим какво ще е мнението и държанието на управляващите както от тяхна, по този начин и от наша страна. И доста ви благодаря за този диалог. 

Дано да имаме мотиви за диалози като тази галерия в Народното събрание, за взаимни културни прояви, за взаимни стопански планове, а не за следващата долнопробна провокация, която получаваме от отвъд границата.  

Нека гледаме към хубавите събития.  

И дано да ги има най-много.  

Да, несъмнено.  
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР