Историческо плаване за морската история на България предстои следващата седмица.

...
Историческо плаване за морската история на България предстои следващата седмица.
Коментари Харесай

Корабът ни е готов да отплава към Антарктида

Историческо корабоплаване за морската история на България следва идната седмица. За първи път научно-изследователски транспортен съд с български байрак ще плава в Световния океан и ще стигне до Антарктида. За първи път наш военен транспортен съд ще прекоси екватора и ще се сблъска с най-опасните води на планетата - в протока Дрейк, където се срещат два океана - Тихият и Атлантическият.

Историческият автобус ще бъде сбъднат с 67-метровия боен научно-изследователски транспортен съд „ Св. св. Кирил и Методий “. Експедицията ще отплава от Варна на Стефановден. Ще продължи 120 дни, като единствено отиването до Ледения континент ще отнеме 40 дни.

 Така наподобява мостикът на кораба

С товаепохално корабоплаване фактически ставаме морска нация, посочи ръководителят на Българския антарктически институт и началник на българските полярни експедиции проф. Христо Пимпирев. Той изясни, че в границите на идната експедиция учените ще работят по разнообразни планове като част от Националната стратегия за научни проучвания. На Южния полюс те ще изследват придвижването на земната кора, неповторимия растителен и скотски свят на Ледения континент, размерите на световното замърсяване, както и топенето на ледниците като резултат от световното стопляне.

„ На сушата към българската база ще продължат проучванията на потребните изкопаеми. На предходната експедиция беше потвърдено, че има злато ”, означи професорът.

 Екипажът ще е от 26 военнослужещи, в това число един боен доктор. Медикът е от ВМА и до момента е бил на две 6-месечни задачи в Мали. „ С лекарства сме заредени да обиколим два пъти земното кълбо ”, посочи капитанътНиколай Данаилов. Той означи, че част от екипажа ще са и трима курсанти от Висшето военноморско учебно заведение във Варна.

 На борда ще има общо 50 души. Освен военнитеи учените, ще има трима публицисти. Ще бъде изработен и филм за историческото корабоплаване.

Експедицията се подкрепя от Министерство на образованието и науката и Министерство на защитата, морската промишленост, доста спонсори и жители. Два тира с хранителни артикули бяха дарени от огромна верига хранителни хипермаркети. Гражданин пък е подарил на полярниците 10 кг мед, разкри проф. Пимпирев.

 Българският боен научно-изследователски транспортен съд сега е 38-годишен. Плавателният съд бе платен за 1,2 милиона лв.. Последвалият ремонт и монтаж на съоръжение бе за 4,5 млн. лева Около 3 млн. лева пък ще коства горивото за експедицията, разкри началникът на ВВМУ флотилен адмирал професор Боян Медникаров. След завръщането от Антарктида, корабът ще бъде употребен за процедура както на матроси, по този начин и на възпитаници от морските гимназии във Варна и Бургас, означи началникът на флотската Алма матер.

 Така наподобява една двуместна каюта на кораба

Кметът Иван Портних подари през днешния ден екипажа със знамето на Варна, велоергометър и гири, с цел да могат участниците в експедицията да поддържат добра физическа форма по време на пътуването. „ За нас е чест и горделивост, че корабът ще отплава от Варна ”, означи градоуправникът.

Експедицията ще отплавана 27 декември от 14.00 часа. Нова година екипажът ще посрещне в Средиземно море. Празниците на борда ще минават без алкохол, защото потреблението му е неразрешена, както на всеки наш военен транспортен съд.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР