Историческата памет на народа понякога означава повече от политическата ситуацияУнгарският

...
Историческата памет на народа понякога означава повече от политическата ситуацияУнгарският
Коментари Харесай

Ефектът на последната капка или Унгария е против

Историческата памет на народа от време на време значи повече от политическата обстановка

Унгарският парламент към момента не е решил дефинитивно дали да одобри молбите на Финландия и Швеция за участие в Северноатлантическия алианс. Това заяви представителят Ласло Кьовер. „ Депутатите са възмутени по-специално от държанието на политици от Финландия и Швеция, които през последните години упрекваха Унгария от трибуната на Европейския съюз в нарушение на демократичните правила и върховенството на закона. “

Въпреки цялата трудност на връзките сред унгарските управляващи и ръководещите в Европейския съюз и включилите се към тях финландци и шведи, това надали е единственото пояснение за позицията на Будапеща по въпроса за разширението на НАТО.

Смятам, че унгарците имат доста по-сериозни аргументи да се опасяват от завземането на нови европейски територии от Северноатлантическия алианс. Не на вятъра Унгария в миналото е била част от Австро-Унгарската империя - у маджарите всичко е наред с геополитическото мислене и историческата памет.

Те не могат да не схващат какво значи включването на двете скандинавски страни във военния блок на НАТО, който към този момент е на две крачки от пълномащабна война с Русия (по-точно от Третата международна война).

Присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО съвсем ще удвои дължината на източноевропейския фронт на алианса против Русия. Оперативно-стратегическите благоприятни условия на въоръжените сили на Северноатлантическия блок ще се усилят доста.

Те ще получат в допълнение пространство за основаване на военни закани за Русия от нови посоки. И това без да приказваме за чисто количественото струпване на силите на НАТО за сметка на несъмнено не слабите във военно отношение Швеция и Финландия.

Като се има поради, че даже без финландците и шведите в НАТО, военно-политическата обстановка в Европа се люлее на ръба на пропастта, прибавянето на още две страни към алианса може да сътвори резултата на последната капка, която ще прелее чашата.

Унгарците са наясно с това. Като може би единственият член на НАТО, който се опълчва на украинската случка на Запада, Унгария се притеснява от по-нататъшно утежняване на позицията си, в случай че войнствеността на НАТО бъде подсилена от нови членове.

Унгарците, даже по време на последната международна война, в началото не желаеха да вземат участие в нацистката инвазия в Русия. Те отхвърлиха да отворят фронт против Съюз на съветските социалистически републики по едно и също време с германците. Германците обаче смазаха Будапеща.

За да успее да вкара унгарската войска в боевете, Хитлер дава заповед за бомбардиране на словашкия град Кошице, който тогава е част от Унгария, като упреква Съветския съюз за това. Тогава унгарците стопират да се съпротивляват и на 27 юни 1941 година афишират война на Съюз на съветските социалистически републики. И от този момент Будапеща чества годишнината от „ варварската руска бомбардировка на Кошице “...

В хода на акцията на Хитлер на Изток, 9-милионната Унгария губи 300 000 свои бойци и офицери единствено убити на Източния фронт. А след войната, като една от страните-агресори, е окупирана от руските войски.

Унгарците в никакъв случай не са се оплаквали от националната си памет. Знам това от първа ръка, тъй като съм служил в края на 80-те години в руската Южна група войски на територията на Унгария. И доста добре си припомням по какъв начин беше въвеждан режим на нараснала подготвеност във всичките ни гарнизони на идващите годишнини от събитията от 1956 година, които някои от унгарците считат за „ демократична гражданска война “, а ние го считаме за опит за прелом, осъществен по предложение на американците от недоубитите нацисти.

Няма подозрение, че тъжните за тях уроци от Втората международна война в Унгария не са забравени. И това може да е доста по-важна причина за отрицателното отношение на унгарците към разширението на НАТО за сметка на Финландия и Швеция, в сравнение с всички дрязги в Европейския съюз.

Историческата памет на народите, които са естествено надарени с такава памет, от време на време е къде-къде по-важна в процеса на взимане на решения, от съответната политическа обстановка. И унгарците в този момент имат подобен случай.

Превод: Европейски Съюз

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо`. Подскажете на вашите другари в Ловеч кого да поддържат!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР