iStock Остри реакции от Европа и обвинения в държавен терор, след

...
iStock
Остри реакции от Европа и обвинения в държавен терор, след
Коментари Харесай

Принудително приземеният самолет: Обвинения за държавен терор и остри реакции от Европа

 iStock Остри реакции от Европа и обвинявания в държавен гнет, откакто беларуските управляващи приземиха изключително аероплан в Минск, с цел да арестуват опозиционер.

Самолетът на " Райънер “ е изпълнявал полет от Атина за  Вилнюс. Малко преди кацане в литовската столица, машината е отклонена поради подправен сигнал за бомба на борда.

" В един миг просто се промени посоката на полета и започнахме да се приземяваме. След 2-3 минути водачът сподели, че ще се кацнем в Минск по механически аргументи “, споделя пасажер от полета.

Изтребител на беларуската войска е ескортирал самолета.

" Взе се решение да излети екип на МИГ-29 от военната база в Балановичи.  Задачата бе да следи и в случай че е належащо за асистира за безвредното приземяване на гражданския аероплан в летището в Минск “, изясни ген. Андрей Гурцевич, зам.-командир на Беларуските Военновъздушни сили.

На битка е пътувал 26-годишният публицист Роман Протасевич от новинарски портал " Нехта “, който отразява антиправителствените митинги в Беларус.  Срещу него има повдигнати обвинявания от управляващите в Минск. След кацането журналистът е арестуван, дружно с приятелката му. Арестът провокира остри реакции и митинги.

" Режимът включва разследващи организации, подвига изтребители и отвлича цялостен аероплан с цивилен полет, с цел да вземе Роман като пленник. Роман е прочут беларуски деятел, блогър и стипендиант на интернационалната стратегия за публицистика, отдадена на Вацлав Хавел “, разяснява опозиционният водач Светлана Тихановска.

Останалите пасажери от полета са блокирани в Минск с часове. По-късно управляващите разрешиха на самолета да излети за Вилнюс. На борда е имало и един български жител. България дефинира като безусловно недопустимо и извънредно обезпокоително насилственото приземяване на самолета.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР