Истински залп от Космоса се стоварил върху Земята и предизвикал

...
Истински залп от Космоса се стоварил върху Земята и предизвикал
Коментари Харесай

Космически залп е ударил Земята, твърдят учени

Истински залп от Космоса се стоварил върху Земята и провокирал катаклизми, включително трусове и продължаващата огромна поредност от магнитни стихии. Това настояват учени, разгласили проучванията си в списание Nature.

Гама

Всичко приличало на офанзива от дълбокия космос, като че ли сме в някой от филмите за " Междузвездни войни ". Ударът бил на 9 октомври 2022 година в 13:21 ч по Гринуич (16:21 ч софийско време). Спомогнал е за разрушителните трусове в Турция, настояват откривателите. Бил засечен от разнообразни галактически и наземни станции и траял близо 7 минути. Зенитът му бил над Индия и обхванал Европа, Африка, Азия и част от Австралия. Това е най-мощното гама лъчение от космоса, което е записано в историята. Иначе най-малко по един гама лъч нацелва нашата планета всеки ден, само че с такива размери и дълготрайност до момента не се е случвало.

По оценка на специалисти, източникът на гама лъча е на разстояние сред 1,9 до 2,4 милиарда светлинни години. Не се знае какъв тъкмо е източникът. Но това издига голям брой въпроси пред учените, включително и за лесната накърнимост на нашата планета. Късметът на Земята е, че източникът идва от прекомерно надалеч, другояче планетата щяла да бъде " стерилизирана ", по думите на учените.

Ефекти

В момента следим резултатите от това галактическо нахлуване и те не се изчерпват единствено със земетресенията. Без да е изрично потвърдено, учени допускат, че и магнитните стихии, които са поредни и доста мощни сега, също ненапълно са провокирани от този удар, който просто е предиздвикал магнитното поле на Земята да се пробуди по-силно от нормалното. Така стана на 5 и 6 ноември, когато ни връхлетя най-силната стихия, следена в този век, само че пропусната от предизвестията на учените.

Магнитните стихии въпреки всичко зависят на първо място от интензивността на Слънцето. Тези дни бяха видяни нови петна по повърхността на нашата звезда, което значи и нови стихии. В момента петната минават от задната страна на Слънцето и ще се появят при завъртането. Звездата се върти към оста си за близо 27 дни, а това значи, че идната поредност се задава с цялостна мощ.

Засега обаче учените не могат да обяснят тази офанзива с гама лъчи от дълбокия космос и не знаят по какъв начин вероятно бихме се защитили, написа " Телеграф ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР