Истински скандал избухна в пленарната зала по време на обсъждането

...
Истински скандал избухна в пленарната зала по време на обсъждането
Коментари Харесай

Скандал в НС за спирането на руския газ. Депутатите отхвърлиха доклада на временната комисия

Истински скандал избухна в пленарната зала по време на разискването на отчета на краткотрайната комисия по прекъсването на съветския газ. В него е включен и отчет на ДАНС по тематиката.

След близо четиричасов спор, Народното събрание отхвърли отчета на Временната комисия за инспекция на събитията, довели до прекъсване на доставките на съветска газ. Това стана с 94 гласа " за ", 70 " срещу " и 48 " въздържал се ".

В поддръжка на документа гласоподаваха от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, " Възраждане " и един народен представител от " Българска социалистическа партия за България ".

Докладът е подписан с изключително мнение от шестима от членовете на комисията - представители на ръководещата коалиция.

" Държавният газов снабдител " Булгаргаз " е показал пред обществото изборно, ненапълно и манипулативно информацията за кореспонденцията си с " Газпром износ " по отношение на поискания от съветския снабдител нов механизъм на заплащане ".

Това е едно от заключенията в отчета на краткотрайната парламентарна комисия за инспекция на събитията, довели до прекъсване на природния газ от " Газпром износ ", и извършената процедура за избор на различни снабдители от " Булгаргаз ".

Избирателна, непълна и манипулативна информация е представял " Булгаргаз " за договарянията си с " Газпром " по отношение на новия механизъм за заплащане, а Булгаргаз просто е търсил мотив да се откаже от съветската газ, са част от изводите в отчета за активността на краткотрайната комисия за инспекция на събитията, довели до прекъсване на съветските доставки.

Осигурените различни снабдители от медиатори пък са на доста по-високи цени от съветската газ, а търговците са определени по непрогледен и без ясни критерии метод, се твърди още в отчета.

Над 40 са лицензираните търговци на газ на българския пазар. За да се закупят нужните количества газ за последните дни на април, май, юни и остатъка на годината, Булгаргаз изпраща запитвания единствено до 10 от търговците за интервала 27.04 - 30.04, вместо до всички. От 01.05 до 31.05 са изпратени още 12 запитвания, само че съгласно отчета не излиза наяве за какво са определени тъкмо тези сдружения, както и за какво сдружението не се е обърнало към всички 40.

Относно решението да не се се обслужва контракта с " Газпром " по новия ред, то не е било взето след деликатно разискване и реализиране на задоволителна социална поддръжка, заключва още отчетът, както и че липсва информация " Булгаргаз " да се е допитал до Европейската комисия дали рацплащането в рубли съставлява нарушение на наложените наказания.

Темата за заплащането по контракт и диверсификацията разпали полемика в Народното събрание.

В хода разискванията водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ извика " нарушителя " Кирил Петков да се яви в Народното събрание. Да се яви в пленарната зала бе извикана и Лена Бориславова, шеф на кабинета на премиера. За да имат време двамата да дойдат в Народното събрание, бе дадена 15-минутна отмора. След нея министър председателят не се яви в Народното събрание - оказа се, че е в Козлодуй. (Какво прави Кирил Петков в Козлодуй - виж ).

В разгорещения парламентарен спор Мартин Димитров от Демократична България посочи, че е значимо, че сме се избавили от съветски капан. " Важното е като се отива в този момент на избори, да е ясно кой какво би направил. Ние от Демократична България ще търсим различни снабдители, тъй като нищо друго не е несъмнено. Вие отивате на избори с това, че ще плащате газа в рубли. Това би трябвало да се знае от българските жители ", сподели той, обръщайки се към съперниците си.

Апострофира му Даниел Митов от ГЕРБ-СДС: " Има едни страни по този начин, на север, балтийски страни, които споделиха следното: " първото нещо, което ще създадем е да изпълняваме контракта с " Газпром " по новия препоръчан механизъм до 31 декември 2022 година Междувременно търсим решение и различни източници, с цел да се откъснем от въпросния газ ".

Йордан Цонев от Движение за права и свободи заключи: " Това, че имаме обща позиция по тематиката взаимозависимост от съветските енергийни доставки, не ни прави задължени да приемем безобразия. Значи, в случай че ще вършим различни доставки на покупка на различен газ, който е съветски, съветски газ отново, единствено че с медиатори, това не е решението, за това става въпрос ".

Докладът за активността на краткотрайната комисия, която ревизира събитията, довели до прекъсване на природния газ от " Газпромекспорт ", излиза със стряскащи констатации.

Има доказателства, че компанията " Булгаргаз " е предоставила пред обществото изборно и манипулативно информацията по отношение на кореспонденцията с " Газпромекспорт " по отношение на настояванията на съветския снабдител за нов механизъм за заплащане, се споделя в документа.

Предоставените документи ускоряват подозренията, че „ Булгаргаз “ е търсил мотив за отвод от съветския газ и настояването на съветската страна е употребявано точно по този метод, счита краткотрайната комисия.

В констатациите на краткотрайната комисия се декларира, че обезпечените различни доставки на газ от медиатори са на доста по-високи от съветския газ цени, а определените търговци са избрани по непрозрачни критерии и правила.

Временната комисия установи, че „ Булгаргаз “ регистрира продължение на добива от хранилището „ Чирен “ след края на добивния сезон, като паралелно с това прави и нагнетяване на количества газ, закупени от медиатори на доста по-високи цени. По създание се прави заменяне на евтиния газ в хранилището с двойно по-скъп, което залага ценови риск за българския газов пазар и изключително за топлофикационните сдружения за идния отоплителен сезон, е заключението в отчета.

В него се показва още, че са получени данни за внезапно утежняване на финансовото положение на публичния снабдител „ Булгаргаз “, считано от февруари, което основава действителни опасности, измежду които за заплащане на доставките на азерски газ, осъществяване на договорите с клиентите и за лицензиите за търговия с природен газ в България и Гърция. Временната комисия счита, че влошеното финансово положение и голямата задлъжнялост на „ Булгаргаз “ следва деликатно да се проучва с оглед енергийната сигурност на България.

Шестима от членовете на краткотрайната комисия – представители на ръководещата коалиция, са подписали отчета с изключително мнение.

Заключението на комисията е, че отчетът би трябвало да бъде изпратен на вниманието на съответните органи за предприемане на дейности.

Преди това от ГЕРБ-СДС и от Движение за права и свободи желаеха Народното събрание да прегледа импортираните от тях проекторешения по отношение на решението на Конституционния съд за оповестяване за противоконституционен на избора на Станислав Тодоров за ръководител на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) и предходният ръководител Иван Иванов да продължи да извършва функционалностите на ръководител на Комисията. Искането на опозицията за включване на проекторешенията в дневния ред обаче не беше подложено на гласоподаване.

Няма потребност звездите да приказват, откакто има устав за активността на Народното събрание (НС), разяснява ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ в процедура по метода на водене. В рамките на 47-то Народно събрание не успяхте да си уеднаквите практиката и държанието, да определите за кои тематики ще чакате отчети до безспир и по кои не, добави той. За КЕВР ще би трябвало и звездите да ви подскажат, че би трябвало да вземем решение в границите на тази седмица, уточни Карадайъ.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова уточни, че не може да се остави КЕВР във висящо състояние и прикани да се обмислят плановете на решения на Движение за права и свободи и на ГЕРБ. Тя прикани ръководителя на Народното събрание, в случай че не включи предложенията в дневния ред, да изземе самодейността и с писмо да уведоми КЕВР, че ръководител е Иван Иванов.

В хода на разискванията по програмата Делян Добрев от ГЕРБ-СДС посочи, че в седмичната стратегия още веднъж я няма най-важната точка за българското общество - цената на горивата.

" Държавата може да няма болшинство, само че " Лукойл " или Таско имат болшинство. Управляващото болшинство не позволява тази точка да влезе дневен ред и материалният интерес от това е 10 милиона дневно. Затова две седмици тематиката с горивата не се преглежда в това Народно заседание ", съобщи той. Според депутата от ГЕРБ-СДС зад ползите на " Лукойл " стои актуалното ръководство.

Парламентът стартира работа, откакто в залата се записаха 125 народни представители. Социалистите внесоха законодателна стратегия за 6 месеца, само че тя не бе призната. Така на процедура бе блокирана опцията за сформиране на кабинет.

Седмичната стратегия бе утвърдена със 120 гласа " за ", 99 - срещу и 1 - въздържал се.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР