Истински празник за майки, баби, лекари, акушери и гости, беше

...
Истински празник за майки, баби, лекари, акушери и гости, беше
Коментари Харесай

Мило тържество в Симитли за деня на родилната помощ

Истински празник за майки, баби, лекари, акушери и посетители, беше вчерашния Бабинден, които честваха дружно в ресторант „ Пирин “ в Симитли. Те бяха посрещнати от красиви девойки в национални носии с питка и мед.

Ковид-19 прекъсна традицията дружно да честваме 21 януари – Деня на родителната помощ , само че това остана в предишното.

На 21 януари на дълги трапези и забава се събраха майки и баби на бебета родени през 2020, 2021 и 2022 година от община Симитли .

Поздрав към всички празнуващи изрекоха „ Бебетата отличени през 2012, 2014, 2015, 2016, 2017 и 2018 година “.

В празничната стратегия взеха присъединяване и децата от мажоретен състав към НЧ „ Св. Климент Охридски – 1922 “ – град Симитли с началник Калинка Марянска.

За още повече страсти, уредниците от община Симитли провокираха младите майки и баби да вземат присъединяване в конкурс в три категории: сладкиши, баници и погачи. Трудно бе за журито да реши най-хубавото кулинарно прелъщение, защото всички изглеждаха съблазнително вкусни и добре изглеждащи.

Общия брой на родените деца в община Симитли през миналата 2022 година са 116, от тях 65 момчета и 51 девойки. От които 52 са от град Симитли, 23 – село Крупник, 15 бебета от село Черниче, 4 в село Брежани, 4 в село Полето, 1 бебенце в село Полена и 14 в село Долно Осеново.

И тази година м айка на близнаци - Ина Милчова, пресъздад е ритуала по поливане дружно с доктор Крилчева. Според обичая всяка жена, която се е употребила от услугите на бабата, при раждането на рожбата си, е отивала в дома й, поливала й е ритуално вода, с цел да си измие ръцете, дарявала я е със сапун и нова бяла забрадка. Бабата е приемала даровете, изтръсквала е ръцете си и е пожелавала челядта да се множи както се разпръскват капките от ръцете й.

Милото празненство бе почетено от кмета на община Симитли Апостол Апостолов, дружно с общинското управление, ръководителя на локалния парламент Вилимир Александров, кметовете на обитаеми места в общината, шефа на СУ Симитли Таня Янкова, както илекарите, които се грижат за децата ни след раждането им, а точно доктор Апостолова и доктор Крилчева.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР