Истински екшън се разиграва в едно от най-престижните български училища

...
Истински екшън се разиграва в едно от най-престижните български училища
Коментари Харесай

МОН поиска оставката на директора на СМГ, той се барикадира в гимназията

Истински екшън се разиграва в едно от най-престижните български учебни заведения - Софийската математическа гимназия. След като тази заран от МОН желаеха оставката на шефа ѝ, той се барикадира в постройката с печатите на гимназията и се заключи. Междувременно начело стачкуваха родители, пристигнаха зам.-министър и началника на Регионалното ръководство на образованието (РУО), блокадата наложи и викането на полиция.

Оставката на Антони Стоянов бе поискана от началника на РУО в София Ваня Кастрева, която е шеф на Стоянов. Тя разгласи решението си тадзи заран пред Българска национална телевизия. Искането е в съгласие с министъра на образованието Красимир Вълчев. Задно желаеме оставката, удостовери Вълчев пред OFFNews.

Причината е напрежението в гимназията и подклажданите от Стоянов спорове. Проблемът стигна медиите, когато през юли той уволни един от най-изтъкнатите учители по математика в гимназията - Петя Тодорова. Мотивът му бе, че тя уронвала престижа на гимназията с присъединяване си в комисията на математическото съревнование " Европейско кенгуру ". Твърдение, с което тя изрично не се съгласи.

Проблемът със надпреварата пристигна от вражда между двамата съорганизатори. Той ескалира след регионалния кръг, когато единият уредник изключи от националния кръг учениците, явили се при другия уредник. Под ударите попаднаха и възпитаниците на СМГ макар високите си резултати. МОН посредничи за разрешаването на спора и казусът бе решен, а децата не бяха ощетени.

Тодорова обаче бе упрекната и уволнена от шефа си. Самата тя няма по какъв начин даже теоретично да може да изключи учениците, тъй като е член на националната комисия и с подписа си просто удостоверява, че явилите се в надпреварата са получили съответните оценки. Тя няма пълномощията да реши кой има право да се яви на националния кръг и кой - не.

Напрежението бе нагнетено в допълнение, откакто Стоянов не възобнови срочните контракти и на други учители, които са изразявали противоречие с метода му на ръководство.

След като уволнението на Тодорова стигна до медиите, Регионалното ръководство на образованието - конструкция подчинена на МОН - стартира инспекция в учебното заведение. След изказването на Кастрева тази заран пред учебното заведение още веднъж се събраха родители на митинг. Те упорстват децата им да продължат учебно заведение с госпожа Тодорова. В учебното заведение дойдоха Ваня Кастрева, инспектори и зам.-министърът на образованието Таня Михайлова, само че не бяха позволени. Затова и се наложи викането на полиция. 

Дали оставка ще има, към момента не е ясно. OFFNews потърси Антони Стоянов за коментар, само че никой не отговори на директорския телефон. Директен достъп до кабинета му няма. Наш кореспондент е на място и следи обстановката в развиване.

Официално Стоянов се води в отпуск до края на седмицата. Срещу него обаче е почнало дисциплинарно произвеждане.

" Той предизвика напрежение, не спомага за разрешаването на споровете, държи се жестоко, криеше се от нас. Аз, началникът на кабинета ми, госпожа Кастрева прекарахме десетки часове през последните седмици в опит да решим спора. Той успя да разочарова доста хора с държанието си ", разяснява обстановката министър Вълчев пред OFFNews.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР