Истанбулското летище Сабиха Гьокчен е един от осемте най-устойчиви на

...
Истанбулското летище Сабиха Гьокчен е един от осемте най-устойчиви на
Коментари Харесай

Истанбулското летище Сабиха Гьокчен - едно от най-устойчивите на земетресение обекти в света

Истанбулското летище " Сабиха Гьокчен " е един от осемте най-устойчиви на земетресение обекти в света съгласно ранглиста, направена въз основата на оценката на група интернационалните специалисти.   
Всичко по тематиката: Земетресението в Турция и Сирия 541
Земетресенията в Южна Турция от 6 февруари с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер, които сринаха радикално десетки хиляди здания в 11 окръга на Турция, изведе още веднъж на напред във времето витално значимия проблем за строителството, отговарящо на актуалните стандарти за резистентност при трусове. Благодарение на използването на високите технологии против земетръсите редица от най-известните обекти по света са образец за резистентност даже и при магнитуд 8 по Рихтер.

Турският ефирен канал НТВ показа ранглиста на осемте най-устойчиви на трусове обекти по света, направена от интернационалните специалисти, в която е включен единствено един обект в Турция - интернационалното летище " Сабиха Гьокчен " в Истанбул.

На първо място се показва Токийската кула в Япония, следвана от Ню Уилшър Гранд сентър (New Wilshire Grand Center) в Калифорния, Съединени американски щати, постройката KOMATSU SEİREN в Япония, летището " Сабиха Гьокчен " в Истанбул, небостъргачът Тайпе 101 (TAIPEI 101) в Тайван, стадионът Филипин сцена (Philippine Arena), кулата Пирамида Трансамерика в Сан Франциско и Бурдж Халифа в Дубай.  

Летището " Сабиха Гьокчен " се намира на азиатския бряг на Истанбул. То е първото частно летище на Турция. Поради по-малките размери спрямо летище " Истанбул ", който се намира в европейската част на града, известно го назовават “по-малкото летище ” на мегаполиса. Наречено е на името на първата туркиня-летец Сабиха Гьокчен, която е осиновена щерка на Мустафа Кемал Ататюрк, създателя на Република Турция.

Летището се обслужва от частната самолетна компания Пегасус, която лети до към 60 дестинации в света и обслужва всички вътрешни линии.

Най-новата линия, която Пегасус стартира да обслужва, е тази сред Истанбул и Пловдив. Полетите по тази дестинация стартираха на 18 февруари. Въздушните курсове сред турския и българския град се правят два пъти седмично - сряда и събота. 

През 2022 година от летище " Сабиха Гьокчен " са били обслужени 41 млн. пасажери.

“Летище " Сабиха Гьокчен " разполага с 300 съществени изолационни системи, които могат да устоят на земетресение с магнитуд 8; базовите изолатори могат да понижат страничните сеизмични натоварвания с 80 %. Летището е една от най-сеизмично изолираните структури в света. Благодарение на „ устройство с махало с тройно търкане “, което се употребява особено против трусове, страничните натоварвания и придвижванията, излъчени на структурата по време на разклащането, се предотвратяват в огромна степен ”, се показва в отчет на турската асоциация на геофизичните инженери.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР