Истанбулски съд осъди петима турски журналисти на лишаване от свобода

...
Истанбулски съд осъди петима турски журналисти на лишаване от свобода
Коментари Харесай

Затвор за петима турски журналисти - съобщили за погребението на агент

Истанбулски съд осъди петима турски публицисти на отнемане от независимост поради репортаж, в който оповестяват за погребението на сътрудник от разузнаването, погубен в Либия, оповестява Агенция Франс Прес.

Първоначално бяха подсъдими шестима публицисти, като прокуратурата искаше всеки от тях да лежи зад решетките 20 години за ради това, че е нарушил Закона за разследващата активност и е разкрил държавна загадка.

Съдебният състав обаче реши следното: Айдин Кесер, Ферхат Челик и Мурат Агирел , които работят в прокюрдския ежедневник Yeni Yasam , ще лежат в пандиза четири години и осем месеца поради нарушение Закона за разследващата активност.

По същото обвиняване основният редактор на OdaTV- Барис Пехливан и репортерът Хулия Килинч ще прекарат зад решетките три години и девет месеца . Петимата публицисти бяха пуснати от ареста, до момента в който трае обжалването на втора инстанция.

Репортажът за който бяха наказани, бе излъчен през март тази година. В него бе разкрито дребното име на убития сътрудник и първата писмен знак от семейството му .

Агенция Франс Прес напомня, че организацията " Репортери без граници " класира Турция на 154 място от общо 180 по независимост на печата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР