Испанското правителство ще одобри днес регулации, гарантиращи правото на обезщетения

...
Испанското правителство ще одобри днес регулации, гарантиращи правото на обезщетения
Коментари Харесай

Испания ще гарантира правото на обезщетения за безработица на домашните помощници

Испанското държавно управление ще утвърди през днешния ден регулации, гарантиращи правото на компенсации за безработица на домашните помощници. Според ръководещите по този начин се поставя завършек на неприемлива обстановка и се удовлетворяват дългогодишните претенции както от бранша, по този начин и от интернационалните институции.

Решението, засягащо стотици хиляди души в 47-милионна Испания, беше оповестено на среща  на премиера Педро Санчес с жители. Той акцентира, че управляващите са получавали в продължение на доста години от Международната организация на труда претенции да бъде прието правото на помощи за безработица на домашните помощници, написа БНР.

" Така ще сложим завършек на безусловно неприемлива неправда. Последователни сме по въпрос, който решаваме, откогато имам достойнството да съм министър председател на Испания и той е признание на трудовите права и достолепието на работещите в разнообразни браншове, които преди са били подценявани. "

Според Санчес това е вярната стъпка за възобновяване на справедливостта и компенсиране на група хора, която до момента е била ощетена.

Според статистиката като домашни помощници работят над 400 хиляди души, голямото мнозинство - дами.

Според Международната организация на труда те са близо 700 хиляди, само че доста от тях работят без контракт, т.е. са лишени от обществена отбрана.

Санчес удостовери и уговорката на държавното управление в границите на този мандат да усили минималната заплата до 60 % от междинната. Каза също, че 40 на 100 от договорите, подписани тази година са безсрочни - факт, който освен подсигурява непоклатимост на заетостта, само че и улеснява хората и разрешава, изключително на младите, да възнамеряват живота си дълготрайно.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР