Испанското правителство изпрати два военни самолета в Джибути, за да

...
Испанското правителство изпрати два военни самолета в Джибути, за да
Коментари Харесай

Испания изпрати 2 военни самолета да евакуират гражданите й от Судан

Испанското държавно управление изпрати два военни самолета в Джибути, с цел да изтегля 60 испанци и към 20 души европейци и латиноамериканци. Това разгласи министърът на външните работи Хосе Мануел Албарес, уточнявайки, че към момента не се знае по кое време ще могат да излетят назад.

Самолетите са изхвърчали за Судан в петък вечерта и се чакат " удобни условия “ за връщането им. Междувременно суданските паравоенни Сили за бърза поддръжка (СБП) оповестиха, че са подготвени да отворят отчасти за въздушно придвижване всички следени от тях летища, с цел да могат искащите страни да изтеглят жителите си от Судан. 

Министърът на външните работи Хосе Мануел Албарес съобщи, че държавното управление ще изтегля и личния състав на посолството, до момента в който се реализира " дейно помирение ", а " не просто официално ". От предходната събота, когато започнаха конфликтите сред постоянната войска, ръководена от военачалник Абдел Фатах Бурхан и Силите за бърза поддръжка (СБП) на Мохамед Хамдан Дагало, прочут като Хемети са убити над 410 души, към 3 000 са ранени, а десетки хиляди напуснаха страната. 

Според министър Албарес, посолството е по отношение на всички испански жители на територията на Судан и поради комплицираната конюнктура им е предложено неотложно да се изтеглят. Има открита незабавна телефонна линия за тези, които могат да дадат координати на испански жители, които в този миг са на африканска територия, само че не са непрекъснато пребиваващи и не попадат в описите на посолството.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР