Испанското правителство е подложено на натиск заради твърденията, че полицейски

...
Испанското правителство е подложено на натиск заради твърденията, че полицейски
Коментари Харесай

Скандал в Испания: Полицаи са внедрявани в крайнолеви групи под секс прикритие“ за получаване на информация

Испанското държавно управление е подложено на напън поради изказванията, че полицейски чиновници са се внедрявали в крайнолеви и зелени групи и са правили секс с деятели, с цел да завоюват доверието им и да получат информация.

Скандалът избухна, когато каталунската медия La Directa заяви през януари, че полицейски чиновник, представящ се с името Даниел Ернандес, е имал полови връзки с разнообразни членове на крайнолеви придвижвания от 2020 година насам.

Според различното издание, основано в каталунската столица, интимните връзки в един от случаите са траяли близо година.

Шест дами са подали тъжба против офицера, обвинявайки го в полово принуждение. Те настояват, че половото им единодушие е било получено въз основа на неистини.

Един от юристите на дамите, Мирея Саласар, съобщи пред Агенция Франс Прес, че задачата на жалбата е „ да се разбере до каква степен стигат тези практики, които съгласно нас нямат никакво правно опрощение “.

Скандалът се задълбочи, откакто предходната седмица мадридският клон на климатичната активистка група Extinction Rebellion съобщи, че е била инфилтрирана жена служител на реда, която „ е имала полови връзки с най-малко един от членовете му “.
Аферата припомня за случая във Англия с Кейт Уилсън, активистка за запазване на околната среда, която е била подмамена да влезе в полова връзка с офицер под прикритие в продължение на съвсем две години.

В знаково решение през 2021 година трибуналът заключи, че полицията е нарушила човешките ѝ права.

Морална граница?

В Испания казусът „ Ернандес “ провокира отвращение, изключително в североизточния район Каталуния, който през 2017 година провокира най-тежката политическа рецесия в страната от десетилетия с несполучлив опит за самостоятелност.

То идва, откакто предходната година централното държавно управление на Испания призна, че е шпионирало мобилните телефони на 18 каталунски сепаратистки водачи, употребявайки израелски шпионски програмен продукт „ Пегас “.

„ Къде е вашата морална граница, къде е вашата етична граница? “ Габриел Руфиан, почитан народен представител от каталунската сепаратистка партия Републиканска левица /РЛК/, попита испанския министър-председател Педро Санчес предишния месец по време на спор в Народното събрание.

„ Това не е единствено опасност за политическите свободи, идеологическите свободи, само че също по този начин - наподобява - и за половите свободи “, добави той, като се базира на случая с служителя на реда под прикритие от Барселона.

Лявото съдружно държавно управление на малцинството на Санчес постоянно разчита на РЛК, с цел да приема закони в Народното събрание.

Критики пристигнаха и от крайнолявата партия „ Подемос “, която е младши съдружен сътрудник на социалистите на Санчес.

„ Това е принуждение против дамите “, съобщи държавният секретар по въпросите на равенството Анхела Родригес от „ Подемос “ пред каталунската радиостанция Rac1.
„ И считам, че колкото по-скоро разберем какво се е случило и справедливостта може да спечелва, толкоз по-добре ще бъде за репутацията на службите за сигурност “, добави тя.

„ Беше потрес “

Скандалът идва в миг, когато държавното управление на Санчес се бори с намаляваща поддръжка преди районните избори през май и общите избори в края на годината.

Министерството на вътрешните работи и полицията отхвърлиха да разясняват пред Агенция Франс Прес обвиняванията.

Но по време на скорошен спор в Народното събрание министърът на вътрешните работи Фернандо Гранде-Марласка отхвърли обвиняванията на РЛК за „ противозаконни действия “ на полицията като „ неистина “.

Съобщава се, че полицията под прикритие е проникнала и в крайнолява група в средиземноморското пристанище Валенсия, както и в група за жилищни права в
Барселона, наречена „ Resistim al Gotic “, макар че в тези случаи няма изказвания за непозволени полови връзки.

Според La Directa полицейски чиновник, наричащ себе си Марк Ернандес, се е представял за деятел на „ Resistim al Gotic “ в продължение на съвсем две години, преди изданието да го разобличи през юни.

„ Когато информацията беше разкрита, това беше потрес “, споделя Марти Кусо, член на групата, пред Агенция Франс Прес.

„ Не сме подозирали нищо, не сме имали никакви улики, че лицето може да е полицейски чиновник “, добавя той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР