Испанският Върховен съд заяви, че е оттеглил европейската заповед за

...
Испанският Върховен съд заяви, че е оттеглил европейската заповед за
Коментари Харесай

Испания оттегли европейската заповед за арест на Карлес Пучдемон

Испанският Върховен съд съобщи, че е отдръпнал европейската заповед за арест на някогашния каталунски водач Карлес Пучдемон и четирима членове на уволненото му държавно управление, които се борят против екстрадиция от Белгия, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Петимата отпътуваха за Белгия, откакто Народното събрание на Каталуния едностранно разгласи самостоятелност на региона на 27 октомври, което беше несъмнено за нелегално от испанските правосъдни управляващи.

Върховният съд сподели, че обособените заповеди за арест не се отнасят за закононарушение, осъществено от тях като част от по-голяма група, и че политиците са посочили подготвеност да се върнат в Испания, с цел да вземат участие в регионалните избори в Каталуния, свикани от испанското държавно управление за 21 декември.

Според съда отдръпването на заповедта за арест също по този начин отстранява опцията казусът да бъде обсъждан от повече от една европейска пълномощия.

Петимата каталунски политици са разследвани за протест, противодържавна активност и нелегално заграбване – закононарушения, които се санкционират с десетки години затвор в Испания.

През ноември против тях бяха издадени европейски и интернационалните заповеди за арест.

Заповедите за задържане на територията на Испания на петимата остават в действие.

Преди ден, когато Пучдемон се яви пред белгийски съд по европейската заповед, неговата отбрана съобщи, че той ще остане в Белгия най-малко до началото на идната година.

Това изказване бе обвързвано със периодите на процедурата пред белгийския съд, която следваше да завърши в средата на февруари. Първоинстанционният белгийски съд заяви през вчерашния ден, че ще постанови решението си на 14 декември.

Засега не се прецизира дали откритата правосъдна процедура в Белгия за връщането на Пучдемон ще бъде автоматизирано прекъсната.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР