Испанският премиер Педро Санчес ще може да реши да протегне

...
Испанският премиер Педро Санчес ще може да реши да протегне
Коментари Харесай

Каталуня ще е важна за решението на испанците пред урните тази неделя

Испанският министър председател Педро Санчес ще може да реши да протегне ръката си наляво или надясно на изборите тази седмица. Това уточни последното изследване на Центъра за социологически проучвания (CIS) в Мадрид дни преди изборите в неделя, на които испанците ще избират парламент за повторно от април насам.

Когато изборите бяха планувани след месеци крах за сформиране на държавно управление, те сътвориха усещането, че испанците ще се върнат до урните, само че резултатът няма да е друг от настоящия. До вота се стигна, откакто договаряния сред социалистите на Педро Санчес и крайнолявата " Подемос " имаше разногласия по какъв начин ще се подели властта. Влизането на " Подемос " и на демократичната, антинационалтическа " Граждани " в Народното събрание разруши модела на ръководство на конервативната Народна партия и Испанската социалистическа работническа и направи доста сложни печеленето на болшинство и съставянето на държавно управление.

Покрай продължаващия 7 години спор сред политическите елити в Барселона и Мадрид обаче проектите се трансформираха. Организирането на демонстрации измежду сепаратистите поради присъдите против тях за опита им за разединение на Каталуня от Испания въвлече страната в диалог, който трябваше най-малко краткотрайно да е отшумял - най-малко до идната политическа рецесия. Той предизвика спор какъв метод е необходим към придвижването, което задейства така наречен " развой " при започване на десетелието - акция, съгласно която Каталуня би трябвало да има право сама да реши дали да е самостоятелна страна. В нея досега е имало два референдума, а единият приключи даже с ограничение на автономията на региона.

Премиерът Педро Санчес рискува доста с тези избори. Той се надява да има най-малко един народен представител повече от 123-те след последните избори на 28 април, които не му дадоха опция да сформира държавно управление, и по този начин да оправдае решението за урните. Тогавашният избор пък бе провокиран от неуспеха на бюджета в Народното събрание поради отхвърли от поддръжка на националистически партии.

Испанската социалистическа работническа партия (PSOE) на Санчес може да получи сред 133 и 150 места съгласно анкетата на CIS, повече от предстоящото нарастване от едно място. Втора се чака да стане Народната партия на Пабло Касадо с сред 74 и 81 места в Конгреса.

Възможно е завръщане на лявата " Подемос " като трета политическа мощ с сред 37 и 45 места (повече от 42-те през април), а " Граждани " може да са губещата партия - от 57 през април до сред 27 и 35 места. Според същата анкета се чака и гласоподавателите да санкционират и крайнодясната " Вокс ", която може да вземе сред 14 и 21 места. Само преди половин година " Вокс " влезе в Народното събрание с към 10% от гласовете и 24 места.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР