Испанският премиер Мариано Рахой си направи политическо харакири, каза отстраненият

...
Испанският премиер Мариано Рахой си направи политическо харакири, каза отстраненият
Коментари Харесай

Карлес Пучдечон: Мариано Рахой си направи политическо харакири

Испанският министър председател Мариано Рахой си направи политическо харакири, сподели отстраненият от власт каталунски министър-председател Карлес Пучдемон, съобщи РИА Новости.

Политикът, който инициира референдума за отделянето на североизточната провинция от властта на Мадрид, разяснява резултата от вчерашните локални избори в Каталуния. На вота болшинство получиха сепаратистите "Рахой не реализира своята цел. Той направи неверен залог. Рахой се надаваше да завоюва вота, само че неговите сметки бяха направени без кръчмар. Той си направи политическо харакири ", съобщи Пучдемон от Брюксел. Водачът на отцепниците се намира в Белгия, където избяга, откакто Мадрид издаде на името му заповед за арест.

На изборите на 21 декември последователите на самостоятелна Каталуния получиха 70 от 135-те места в Народното събрание на региона. Те могат да излъчат държавно управление. Въпросът обаче е кой ще бъде неговият министър председател. Пучдемон се крие от испанското правораздаване в Белгия, а водачът на другата огромна искаща самостоятелност партия "Леви републиканци " Ориол Жункерас е в пандиза.

В началото на октомври в Каталуния взеха решение да се отделят от Испания. В отговор Мадрид замрази самостоятелността на най-богатата автономност и насрочи избори за 21 декември.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР