Испанският премиер Мариано Рахой призова бизнеса да не се отказва

...
Испанският премиер Мариано Рахой призова бизнеса да не се отказва
Коментари Харесай

Испанският премиер призова компаниите да не напускат Каталуния


Испанският министър председател Мариано Рахой прикани бизнеса да не се отхвърля от Каталуния, откакто стотици компании реалокираха юридическото си местоположение след референдума за самостоятелност.

По време на първото си посещаване, откогато държавното управление му упражни директен надзор над района, той помоли фирмите да останат.

"Трябва да възстановим рационалната, практична, предприемчива и динамична Каталуния, която способства толкоз доста за напредъка на Испания и Европа", сподели министър-председателят пред членовете на своята Популярна партия.

Неговото посещаване идва две седмици, откакто той уволни каталунския водач Карлес Пучдемон и държавното управление му, прекрати автономията на района и прикани за нови избори на 21 декември.

В събота близо 750 000 каталунци стачкуваха против задържането на районните политици поради настояването им за самостоятелност от Испания. Демонстрантите се събраха на булеварда до постройката на районния парламент, размахвайки каталунски флагове за самостоятелност и крещейки "Свобода!" до момента в който някои от тях държаха плакати с надпис "SOS демокрация".

Това стана ден, откакто някогашната председателка на каталунския парламент Карме Форкадел бе освободена под гаранция в размер на 150 000 евро. Тя е една от няколкото висши каталунски политици, за които бяха издадени заповеди за арест, откакто районът разгласи независимостта си от Испания по-рано предишния месец.

Междувременно отстраненият каталунският президент Карлес Пучдемон и петима министри би трябвало да се явят пред белгийски съд идната седмица по отношение на издадена от Испания интернационална заповед за ареста им. Пучдемон сега се намира в Брюксел. Осем души от кабинета му бяха арестувани предходната седмица по обвинявания в противодържавна активност, протест и корист с държавни средства поради присъединяване си в оповестяването на каталунската самостоятелност.

Кризата в Каталуния провокира угриженост в Европейския съюз, до момента в който блокът се занимава с Брекзит, главно поради несигурността по отношение на ориста на 7,5 милиона души в района. Повече от 2 400 предприятия към този момент реалокираха своето юридическо седалище другаде. /БГНЕС, Агенция Франс Прес
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР