Испанският пазар на труда продължава да се възстановява от Covid

...
Испанският пазар на труда продължава да се възстановява от Covid
Коментари Харесай

Испания: Частично възстановяване на пазара на труда, безработни са над 3 млн. души

Испанският пазар на труда продължава да се възвръща от Covid рецесията, предава кореспондентът на БНР. Според данните на испанското Министерството на труда през юни безработните са намалели с над 160 хиляди души, увеличавайки броя на заетите до 19,5 милиона.

В момента безработните в Испания са над 3,614 милиона души , като 2,123 милиона са дами и близо 1,5 милиона мъже. Въпреки това министър председателят Педро Санчес написа в „ Туитър “, че посреща края на пандемията с оптимизъм, тъй като „ положителният % на имунизация води до възобновяване, което към този момент се вижда в домовете и фирмите “.

Ръстът на заетите се дължи най-много на хотелиерската промишленост , която означи съвсем 12 % нарастване при наемането на работна мощ. Към тях се прибавят и близо 45 хиляди души, които са взимали помощ от страната в продължение на 6 месеца, след което са се върнали на работа.

Работниците, които са се възползвали от този механизъм, не престават да понижават и през юни към този момент са 447 800 души - най-малкият брой от началото на пандемията.

При хората до 25 годишна възраст също се следи спад на безработицата с 18,3 %, само че към момента остава най-високата в Европейски Съюз.

Министерството на труда заяви, че държавното управление е изплатило близо 2,332 милиарда евро под формата на компенсации на повече от 2 милиона и 70 хиляди души от началото на пандемията до момента, като междинната помощ е 1 555 евро на човек.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР