Испанският министър на икономиката Надя Калвино предложи в понеделник всяка

...
Испанският министър на икономиката Надя Калвино предложи в понеделник всяка
Коментари Харесай

Испания желае всяка страна членка на ЕС да има собствените фискални цели



Испанският министър на стопанската система Надя Калвино предложи в понеделник всяка страна членка на Европейския съюз да дефинира в бъдеще свои лични фискални цел, вместо да продължава да има общи цели, избрани от фискалните правила на блока.

" За в бъдеще страните членки би трябвало да играят водеща роля в определянето на личните си фискални цели ", уточни Калвино на събитие в Мадрид, на което участва дружно с ирландския си сътрудник и началник на Еврогрупата Паскал Донахю, оповестява Ройтерс.

Страните от Европейски Съюз сега разискват смяна във фискалните правила, публично наречени " Пакт за непоклатимост и напредък ", които лимитират държавните задължения и бюджетни дефицити като % от Брутният вътрешен продукт, с цел да защитят цената на общата валута в евро, споделена от 19-те страни членки на еврозоната.

Правилата бяха суспендирани от 2020 година, с цел да дадат на държавните управления независимост на деяние в битката с коронавирусната пандемия.

Тъй като стопанските системи обаче се върнаха на пътя на растежа, разпоредбите трябваше да бъдат възобновени от началото на 2023 година Дискусията се концентрира върху нуждата от признание на новите стопански действителности на Европейски Съюз - високият обществен дълг след пандемия, огромните дефицити и нуждата от големи обществени вложения за битка с изменението на климата.

Въпросът е политически разделящ, защото страните от Европейски Съюз с по-голяма фискална дисциплинираност са по-предпазливи от своите " по-прахоснически " настроени сътрудници.

Надя Калвино въпреки всичко призна, че има потребност от понижаване на държавната задлъжнялост, само че не на всички места с еднообразно движение, и сподели, че желае правила, които са по-лесни за схващане и по-приемливи за жителите.

" Трябва да подсигуряваме, че абсорбираме спомагателният дълг, който поехме, с цел да отговорим на пандемията по метод, който е съчетаем с растежа и съчетаем със основаването на работни места “, сподели тя.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР