Испанският журналист от руски произход Пабло Гонзалес , който е

...
Испанският журналист от руски произход Пабло Гонзалес , който е
Коментари Харесай

Откриха в мобилния телефон на руския шпионин Пабло Гонзалес данни за дъщерята на Борис Немцов, копирани от компютъра й

Испанският публицист от съветски генезис Пабло Гонзалес, който е арестуван в Полша от февруари 2022 година по съмнение за шпионаж, събира години наред информация за обкръжението на хора от съветската съпротива в чужбина като Зана Немцова, отстъпник и щерка на убитатия съветски опозиционер през 2015 година Борис Немцов. В мобилния телефон на Пабло Гонсалес полските управляващи откриха отчети за Немцова и за нейната фондация „ Борис Немцов “ и даже документи, която съгласно тях е копирана от нейния компютър.

Руската медия " Агентство " (съставена от самостоятелни публицисти от Русия, които трябваше да избягат от страната) е получила тази информация от два източника, които не цитира поименно. Според източник от фондация " Борис Немцов " Гонзалес се среща с Жана Немцова през 2016 година в Брюксел. Те стават другари и испанецът стартира да бъде канен на събитията на фондацията по същото време, когато продължава журналистическата си работа в баски вестници като Naiz и Gara и медии от останалата част на страната като Público или La Sexta.

На компютъра и мобилния телефон на Пабло - които бяха копирани от украинските служби за сигурност през 2022 година по време на разпит и които по-късно бяха прегледани от полски следователи - се появяват отчети, за които се твърди, че са написани от Пабло Гонзалес. Те са за хора, с които се е срещнал посредством фондацията на Немцова, в това число юрист Иля Новиков и изтъкнат опозиционер Владимир Кара-Мурза, който сега е в пандиза в Русия. Спорд Agentstvo не е ясно към кого са били ориентирани тези известия, само че те не наподобяват журналистически материали. Два източника са споделили на това съветско издание, че Пабло Гонзалес евентуално е бил инфилтриран сътрудник на Главното разследващо ръководство (ГРУ, съветската работа за боен шпионаж) в обкръжението на Жана Немцова.

Пабло Гонзалес, който в предишното беше мощно сериозен към украинските управляващи след протестите на Майдана и към съветската съпротива, също се опитал да стане непосредствен с видния московски отстъпник Иля Яшин, който сега е в пандиза от режима на Путин. И двете съответстваха на разнообразни конгреси, в това число и в Испания. Европейският съвет за външни връзки (EFCR) предложения Яшин на конференция в Мадрид през 2016 година, с цел да изясни на публицисти, депутати и специалисти властническия режим, който съществува в неговата страна, демократичната деградация, за която Гонзалес беше песимистичен на няколко пъти. Въпреки това той участва на този конгрес в Мадрид и даже сътрудничи непринудено и импровизирано като преводач в някои презентации, защото владее изцяло съветски език. В края на конференцията, макар идеологическата отдалеченост, която ги разделяше, Гонзалес и Яшин отидоха дружно на футболен мач, който се организираше през уикенда, и прекараха време сами.

ПОДРОБНИ ОТЧЕТИ

От конфискуваните документи излиза наяве, че работата му е била методична. Всеки отчет нормално се състои от три елементи: изложение на осъществените контакти, оценка на направените разноски и вероятност за проекти за бъдещето.

Разследващите са разкрили и писма от Борис Немцов във файловете, иззети от журналиста, документи, за които се твърди, че са копирани от преносимия компютър на Зана Немцова. Поради това изобретение Гонзалес е изправен пред друго обвиняване: противозаконен достъп до персонална информация.

Шорина удостовери този вторник пред EL MUNDO, че в началото не са го подозирали, „ макар че по-късно ни изглеждаше необичайно, че е правил толкоз доста пътувания, работейки за дребен баски вестник “.

В отчетите до шефовете или клиентите си Гонзалес написа по какъв начин е минал някои граници и дали е имало наблюдаване или не. В един от отчетите той разказва опита от разпита при прекосяване на украинската граница. В различен документ той изяснява, че се опасява да употребява банковите си сметки и разяснява, че би употребявал пари в брой и фамилни карти.

РАЗКРИТ В УКРАЙНА

Личните досиета на Пабло Гонзалес попадат в ръцете на украинските служби за сигурност малко преди съветската инвазия на 24 февруари 2022 година, когато той е разпитван от Службата за сигурност на Украйна (SBU), до момента в който работи покрай фронта, упълномощен като публицист, работещ основно за аберцале вестник Гара. СБУ изиска Гонсалес да напусне Украйна, само че първо копира всички данни от телефона му.

По-късно Гонзалес беше задържан в полския град Пшемисл, покрай границата с Украйна. Това се случи на 28 февруари 2022 година, предизвиквайки огромна изненада. „ Той е разпознат като сътрудник на Главното разследващо ръководство на съветския Генерален щаб, той е бил фокусиран върху осъществяването на активност за Русия, употребявайки журналистическия си статут и с помощта на това е можел да се движи свободно из Европа и света, даже за региони, наранени от въоръжени спорове и зони на напрежение “, в детайли разказа на 4 март 2022 година Станислав Жарин, координатор на разузнаването на полското държавно управление. Оттогава Варшава съвсем не е предоставяла информация по случая и е държала Пабло Гонзалес в режим на съвсем цялостна изолираност, както обявиха неговите сътрудници и групи публицисти.

Пабло Гонзалес работи като кореспондент в Украйна след анексирането на Крим през 2014 година Има съветски и испански паспорти, защото е роден в Съветския съюз. Руският му паспорт не се появява като Пабло Гонзалес, транслитериран на кирилица, а се появява като Павел Рубцов, което първоначално разсъни съмнение. Всъщност това е семейството на татко му Алексей Рубцов, който от 1999 година работи в медии като РБК. Може би по тази причина в един от репортажите се появява това изречение: „ Добре, че нямаше никой от РБК, който да може да ме разпознае във форума на [Фондацията на Борис Немцов] в Прага “. В известията, изпратени до шефовете му, Гонзалес също по този начин желае да му платят разноските, свързани с проникването му в организацията на Немцова.

ПОЗНАВАЧ НА УКРАИНСКАТА ПОЛИТИКА

Гонзалес има надълбоко схващане за украинската политика и е съавтор на книга за Украйна - от революцията на Майдан до войната в Донбас, едно от първите и най-пълни следствия, появили се на испански за тези събития, книга, координирана от Рубен Руис Рамас и в която Гонзалес написа няколко глави гратис.

През последното десетилетие се е специализирал в непризнатите републики и споровете в тях. Негови обекти бяха Косово, Нагорни Карабах (където той отразява бойните дейности на фронтовата линия), Приднестровието, Крим и Донецката национална република, където съхраняваше огромен брой източници измежду следените от Москва сепаратистки управляващи. През лятото на 2014 година той беше забъркан в скандал, когато изобличи без доказателства, че както EL MUNDO, по този начин и вестник El País са получили пари от украинското държавно управление по това време на олигарха Петро Порошенко в президентството. Пропагандният канал RT повтори обвиняванията на Гонзалес против EL MUNDO, обвинявания, че той отхвърля да документира, в случай че някой не му даде пари в подмяна.

Той разкритикува и Алексей Навални и следствието на MH17. По време на последните украински президентски избори през 2019 година, когато завоюва комикът Владимир Зеленски, Гонзалес популяризира, че бюлетините съдържат серийни номера, които вършат невероятно гласуването да бъде скрито, обвиняване, че той трябваше да се отдръпна след изборната нощ.

Иззетите отчети загатват няколко съответни хора, с които Гонзалес се е срещал посредством връзки с фондацията на Немцов. Гонзалес също по този начин рапортува за присъединяване си в европейски конференции, където е бил поканен да модерира панели. „ Изглежда, че съумях да посея семе на подозрение измежду евроатлантистите “, похвали се той, говорейки за резултатите от форума в Жешов, Полша.

EL MUNDO ()

Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР